Луѓето сакаат да патуваат повеќе од било кога, а омилена дестинација – плажа на море

Истражувањата покажаа дека околу 70 проценти од испитаниците во Германија, САД и Кина размислуваат за приватни патувања оваа година.

Дали ќе одиме на море оваа година или каков било вид на одмор, е прашање што веројатно се поставува на секоја точка на планетата. Не само затоа што минатата година беше најлоша во историјата на туризмот и овој сектор, поради ограничувањата предизвикани од пандемијата, загуби 1.300 милијарди долари, туку затоа што трае оваа здравствена криза, и сè уште е неизвесно што ќе ни донесе во иднина.

Според Светската туристичка организација на Обединетите нации, минатата година имало милијарда помалку меѓународни пристигнувања на туристички дестинации ширум светот отколку во 2019 година.

Може ли воопшто да се врати довербата на потрошувачите и да се патува како порано. Најновата анкета на панелот експерти на оваа организација покажа дека очекувањата за оваа туристичка година се измешани. Скоро половина од испитаниците очекуваат подобри изгледи за туризмот во 2021 година во споредба со минатата година, 25 проценти дека ќе биде слично и 30 проценти дека ќе биде уште полошо.

Сепак, луѓето сакаат да патуваат повеќе од кога било. Ова го покажа и најновото истражување на најголемата светска туристичка берза „ИТБ Берлин“ и „Статист“, платформа што се занимава со истражување на пазарот.

Истражувањето покажа дека околу 70 проценти од испитаниците во Германија, САД и Кина размислуваат за приватно патување оваа година. Една четвртина од испитаниците се од Германија и САД, а 35% во Кина дури веруваат дека ќе потрошат повеќе пари за патувања во следните 12 месеци отколку минатата година.

Сепак, велат тие, личната безбедност ќе биде нешто на што туристите ќе инсистираат најмногу. Оние кои не се многу подготвени да ризикуваат – дури 50% од Германците, 34% од туристите од САД и 65% од Кина велат дека не се чувствуваат пријатно за патување.

Затоа најголемиот предизвик за вработените во овој сектор е како да ја вратат довербата и да им дадат на туристите чувство на сигурност.

Патем, повеќето велат дека омилена форма на патување им е одмор на плажа.

Слични Вести
Menu