Tехника за памтење што докажано функционира: ја користел и Шерлок Холмс

„Палатата на умот“ е техника што ја користи детективот Шерлок Холмс во делата на Артур Конан Дојл, а научниците докажале дека навистина работи со скенирање на мозокот на испитаниците, пишува IFL Science.

Фиктивниот детектив Шерлок Холмс има способност да запомни многу податоци, создавајќи „палата на умот“.

Првично развиена во античка Грција, техниката вклучувала визуелизација на познати простори за полесно потсетување на информациите.

Да претпоставиме, на пример, дека сакате да запомните список за пазарење: леб, млеко, вино, овошје.

Започнете со замислување на познат простор, како што е вашиот дом, а потоа замислете како патувате низ тој простор: одење по патека, отворање на врата, одење до вашиот ходник, гледање на сликата од лево, а потоа како се вртите во дневната соба

Потоа, доделете ја секоја ставка од списокот за шопинг на одредена просторија или објект и создадете ментална слика за објектот во таа просторија.

За да се сетите на списокот, едноставно направете го тоа патување низ куќата во вашиот ум, сеќавајќи се на менталните слики додека одите и ќе забележите дека е забележливо полесно да се запамети долгиот список.

Можеби звучи едноставно, но новото истражување потврдува дека оваа техника е поврзана со потрајни, долготрајни спомени. Како што е објавено во списанието Science Advances, истражувачите од Медицинскиот центар на Универзитетот Радбу во Холандија спровеле два експерименти.

Тие најпрво ги проценила 17-те најдобри конкуренти во светот при тестирање на меморија, кои се добро запознаени со „палатата на меморијата“, во споредба со 16 аматери. Овој дел од експериментот покажал дека „професионалците“ може да се сетат во просек на 72 зборови, додека контролната група се сеќава на околу 43.

Во вториот дел од експериментот, тие тестирале 50 непрофесионални учесници кои завршиле или интензивен метод за обука за „палата на меморијата“, помалку ригорозен тренинг за работна меморија или воопшто немаат обука.

На учесниците им бил презентиран долг список на зборови да ги запаметат по редослед. И 20 минути и 24 часа потоа, луѓето кои биле обучени за методот „палата на меморијата“ можеле да запомнат значително повеќе зборови.

Извор: Весник

Слични Вести
Menu