Најсигурното место на планетава – тајниот бункер на Путин

Тајните бункери на лидерите на Русија и Соединетите држави секако имаат нешто заедничко - ниту самите претседатели, ниту високите претставници на двете земји не кажуваат ништо за нив, а јавноста има малку информации. Сепак, има некои информации за засолништата на лидерите на двете светски сили кои излегоа на виделина.

Пред неколку години, во пресрет на првата средба меѓу американскиот претседател Доналд Трамп и рускиот претседател Владимир Путин, Пентагон објави извештај во кој се споменуваат два тајни бункери на Путин, наводно изградени во центарот на Москва - едниот веднаш под Кремlin и другиот во близина на московската држава Универзитет (МСУ). Западните медиуми активно пишуваа за карактеристиките на тие објекти, повикувајќи се на документите објавени од разузнавачката служба на Министерството за одбрана на САД.

Според тие информации, двата бункери се наоѓаат на длабочина од 300 метри и можат да соберат до 10 000 луѓе. Тие се меѓусебно поврзани и имаат железничка инфраструктура што им овозможува да стигнат до стратешки важни објекти. Пентагон објави и информации за два специјални бункери во близина на Москва, кои се снабдуваат со храна и други средства со кои може да се преживее неколку месеци. Во случај на нуклеарен напад, од таму се спроведуваат воени операции.


„Стратешката команда на вооружените сили на САД и американската разузнавачка служба веќе долго време знаат за рускиот систем на заштитени командни места за високи раководства и бројни резервни канали на воени врски“, рече Владимир Дворкин, поранешен директор на четвртиот Централен истражувачки институт за руското Министерство за одбрана.
Слични Вести
Menu