Идилична, но исклучително опасна плажа во Грција

Во Грција има и такви места – на прв поглед изгледаат феноменално, но всушност кријат прилично мрачна историја. Една таква се наоѓа во близина на градот Страва во Коринт.

Тоа е плажата Микри Алкиони, која е доста недостапна. Кристално чистата вода е главната карактеристика на ова место, кое е опкружено со густа борова шума.

Пејзажот е крајно идиличен, но крие многу мрачни моменти.

Првата причина зошто ова место е истовремено интересно и опасно во исто време е дека во близина има област каде што често се гледаат ајкули, дури и во плиткото. Видеа од ајкули забележани во областа кружат на Интернет, па само најхрабрите се осмелуваат да ја посетат плажата Микри Алкиони, место со неверојатна убавина.

Втората причина е поврзана со воопшто не убав настан. Имено, на 24 февруари 1981 година, тој дел на Грција беше погоден од силен земјотрес, чијашто јачина беше 6,7 степени според Рихтеровата скала, а епицентарот беше токму во близина на оваа плажа. Во тоа време, Акис Челентис, сеизмолог, го измисли терминот „чудовиште од Алкионид“, што го означи местото каде што се случи земјотресот.

Патем, алкионидите, кои се поврзани со името на оваа плажа, според грчките митови биле ќерки на гигантот Алкионеи. Тие биле нимфи ​​и ги имало седум.

Кога Херкул го убил татко им, тие биле толку тажни што паднале во морето. Тогаш боговите се сожалувале и ги претвориле во птици халкион или алкион, што всушност се водни птици.

Во Грција, исто така, постои терминот денови на Алкионида, кои се „паѓаат“ секогаш во периодот помеѓу 14 декември и 15 февруари и секогаш траат 14 дена. За време на тие две недели, воопшто нема ветер, а деновите се сончеви, а температурите се претежно невообичаени за тој период од годината.

Слични Вести
Menu