Колку се заработува на YouTube

Во последно време, многу луѓе, вклучително и оние кои претходно беа критички настроени кон социјалните мрежи, започнаа да им се приклучуваат бидејќи открија различни опции за успех во бизнисот. Она што најмногу ги привлекува сите е можноста за заработка на пари благодарение на бројот на следбеници или прегледи.

Колку може да се заработи преку YouTube?

Правилата според кои се добиваат парите се многу едноставни и корисниците можат да ја видат нивната статистика во секое време врз основа на која ќе им бидат исплатени. Колку всушност корисниците на YouTube можат да заработат за милион прегледи на едно видео?

Јутуберот Џастин Одиш Justастин објави видео во кое објасни колку може да се заработи со помош на платформата. Неговите видеа главно се однесуваат на совети за обработка на фотографии, опрема и сл. Тој ги насочи гледачите во својата статистика преку неколку видеа што имаат околу 1 милион прегледи за кои заработил приближно 3.000 долари. Навлегувањето подлабоко во статистиката исто така ни покажува дека оваа сума се постигнува со множење на бројот на прегледи на илјада наречени RPM (rates per mil). Тој број може да варира.

Тој број зависи од времетраењето на видеото (подолгите видеа секогаш ќе имаат подобра заработка), рејтингот што го добива, демографијата на публиката, но и темата со која се занимава. Тој посочува дека видеата што нудат совети за финансии и банкарство добиваат два или три пати повеќе за ист број прегледи. Подеднакво важни за неговата кариера се претплатниците на YouTube, така што тој покажува дека со едно видео, покрај 3.000 долари, добил и 7.000 претплатници, за кои претпоставува дека ќе продолжат да ги гледаат неговите видеа. Во моментов има вкупно 800.000 претплатници и околу 100 милиони прегледи.

Заработката преку оваа форма на финансирање не е единствената. Едно од неговите нови видеа воопшто нема опција за реклама што секогаш може да се исклучи. Тој тоа го стори, затоа што го виде маркетингот сам по себе и промовираше производ во него за кој претходно добил пари од таа компанија.

Друга вредност е можноста да запознаете нови луѓе кои ќе ги видат видеата од вашата соработка или ќе ви понудат работа откако ќе видат дека сте добри во тоа што го работите. Овој аспект е тешко да се смета исклучиво како заработка од YouTube, но не може да се оддели целосно од него. Исто така, тој понекогаш заработува повеќе од видеа што не се толку популарни ако продава свој производ во нив.

Слични Вести
Menu