Чини пет пари, а го има истиот ефект како еден од најскапите лекови за слабеење

Чајот од глуварче има бројни здравствени придобивки, а дигестивните проблеми и спречувањето на инфекции на уринарниот тракт се само некои од нив.
Предности на чајот од глуварче
Овие „плевели“ обично се користат во народната медицина подолго време. Кога луѓето зборуваат за чај од глуварче, тие обично зборуваат за еден од двата различни пијалоци: за инфузија од растителни лисја или пржен корен од глуварче. И двете се сметаат за безбедни (се додека не сте го испрскале дворот со хербициди или пестициди) и се користат за различни намени.

1. Помага при надуеност
Ако чувствувате надуеност, чајот од глуварче може да ви олесни бидејќи делува како диуретик и го зголемува излачувањето на урината. Една студија „Trusted Source“ покажа зголемена количина на урина после две порции чај од глуварче направени од лисјата на растението.

2. За здравјето на црниот дроб
Коренот од глуварче долго време се користи како „тоник за црниот дроб“ во народната медицина. Прелиминарните студии сугерираат дека ова делумно се должи на неговата способност да го зголеми протокот на жолчката. Натуропатите веруваат дека ова значи дека чајот од корен од глуварче може да помогне во детоксикација на црниот дроб, да помогне при проблеми со кожата и очите и да ги ублажи симптомите на заболување на црниот дроб. Студија од 2017. година сугерира дека полисахаридите од глуварчето навистина можат да бидат корисни за функцијата на црниот дроб.

3. Може да делува како природна замена за кафето
Овој производ од однапред подготвен корен од глуварче можеби ќе можете да го надете во локалните продавници за здрава храна, но исто така можете да го наберете и да го направите од ваше сопствено глуварче кое не било третирано со инсектициди. Корените на младите растенија од глуварче се пржат до темно кафеава боја. Потоа, откако ќе бидат натопени во топла вода и ќе ги исцедите, можете да уживате како замена за кафе.

4. Сличности помеѓу глуварчето и лек за слабеење?
Неодамнешна корејска студија на Trusted Source сугерира дека глуварчето може да има слични ефекти врз организмот како лекот за слабеење Orlistat, кој работи со инхибиција на липизата на панкреасот, ензим ослободен за време на варењето за да ги разгради мастите. Тестирањето на ефектот на екстрактот од глуварче врз глувците открило слични резултати, поттикнувајќи ги истражувачите да препорачаат понатамошни студии за можните ефекти на глуварчето против дебелината.

Слични Вести
Menu