Дали знаете дека и очилата за сонце имаат рок на траење и треба да се менуваат?

Научниците од бразилскиот универзитет во Сао Паоло го откриле токму тоа. Имено, во истражувањето на нивната веб-страница се вели дека леќите, односно очилата, ја губат својата оригинална заштита од УВ зраците и повеќе не можат да ги заштитат очите, поради што не е пожелно да се носи ист пар со години.

Додека носите очила за сонце, сончевите зраци постепено го оштетуваат стаклото додека УВ-заштитата не исчезне целосно. Според истражувањето, ова се случува по само две години, што е просечна издржливост на заштитата од сонце за еден пар очила.

Затоа треба да ги менувате очилата на секои две години, а доколку имате некои скапи или особено драги очила, не мора целосно да се ослободите од нив, можете да ги замените само стаклата.

Слични Вести
Menu