Рецепт: Што да направите со јајцата кои ќе ви напукнат при варење?

Секоја домаќинка на Велики Четврток ги бојадисува јајцата. Доколку не стигнат за Велики Четврток дел од луѓето јајцата ги бојадисуваат и на Велика Сабота. Она што навистина знае да извади од кожа е кога јајцата ќе напунат при варење, па нема да можете да ги искористите за „кршење“. Но, не грижете се има решение. Подгответе полнети јајца.

Потребни состојки за основниот рецепт за полнети јајца (за 8 јајца): 1/3 филџан мајонез, 1 супена лажица сенф, 1 супена лажица бел оцет, сол и бибер.

Сварените јајца исчистете ги и пресечете ги на пола, тргнете ги жолчките и ставете ги во сад. Жолчките истолчете ги со вилушка и помешајте ги со мајонез, сенф и оцет и зачинете ги со сол и бибер. За да добиете сосема хомогена смеса, кратко изматете ја со миксер.

За да не ви бидат сите јајца со ист вкус, поиграјте се со состојките кои ги имате дома.

You might also like
Menu