Неверојатно: на ова место цел град живее во само еден солитер

Во Соединетите држави, постои град каде што скоро сите жители живеат во иста зграда.

Градот Витир на Алјаска бил населен во 40-тите години на 20 век и има население од околу 318 жители, а повеќето живеат во зграда со 14 ката наречена Бегична кула.

Станува збор за поранешна воена зграда, која вклучува здравствен центар, полициска станица, продавница и црква.

Околу пет проценти од населението живее во друга зграда, Манор, која е многу помала, пренесува Ладибли.

Како на разгледница: Овој жив велигденски украс е најубавото нешто што ќе го видите денес

Иако ова звучи целосно неверојатно, еден од жителите на Janејнс објави видео на „ТикТок“, во кое објаснува како изгледа животот на толку изолирана локација.

– Во зградата има пошта, црква, продавница и канцеларија. Во подрумот на зградата има тунел што води кон училиштето преку улицата. Во зградата моментално живеат околу 318 лица – рече Јанеса.

Таа посочува дека луѓето навистина немале многу избор, кога одлучиле дека скоро сите живеат во иста зграда.

– Витир е изграден околу Втората светска војна и бил воен бункер. По војната, многу луѓе заминаа, но сепак имаше големо население, сè до земјотресот во 1964 година – објаснува esејнс.

Таа додава дека градот претрпел големи штети во земјотресот, поради што многумина го напуштиле.

– Една од зградите тука што беше воен дом е напуштена. Тука нема куќи и не можете да купите имот бидејќи најголемиот дел е во сопственост на железницата. Затоа сите живеат во една зграда – додава Јанеса.

Таа посочува како можете да купите или изнајмите стан во зградата. Сепак, повеќето жители поседуваат сопствен стан.

– Сè уште треба да плаќаме месечни надоместоци, но тоа вклучува и вода, струја и слични работи – објаснува таа.

Слични Вести
Menu