Во оваа земја само 20% од луѓето користат интернет, иако писменоста е 97,7%

Станува збор за земјата на теписите – Туркменистан . Кимата е екстремна– во текот на летото температурите можат да достигнат и до 50 степени, додека пак во текот на зимата одат и под нулата. Еве уште неколку неверојатни факти за оваа земја:

– Во Туркменистан речиси 90 отсто од жителите работат државна работа.

-Земјата е четврта по ред по залихи на природен гас на светот. И покрај тоа, над 60 отсто од населението живее во сиромаштија.

– Доколку ги сметаме луѓето со над 15 години, писменоста во Тукменистан изнесува 99,7 отсто.

– Туркменистан е светски славен по теписите, па така имаат и музеј на теписи во кој што се изложени над илјада разни теписи стари и повеќе од 200 години.

– Поради веќе споменатата пустина земјата е слабо населена, па така густината на населението е 10 луѓе на квадратен километар.

– Во земјата интернет користат само 20 отсто од населението.

– Претседател на земјата од 1990 до смртта во 2006 година бил Сапамурат Нијазов кој што бил еден од најексцентричните светски диктатори.

Слични Вести
Menu