Верувале или не, така е: Секој што го поседувал овој накит доживеал мистериозна смрт

Со векови, луѓето воделе крвави битки, па дури и ги ризикувале своите животи за да поседуваат убави и ретки скапоцени камења што ќе им донесат големо богатство.

Како симболи на богатство, моќ и статус, некои луѓе нема да ги запре ништо за да ги стекнат овие неверојатни камења, прибегнувајќи кон ефтини тактики, закани и кражби. Оваа статија ќе ги разгледа двата најмистериозни проколнати скапоцени камења и судбината што ги снашла сите што ги поседувале.

Злокобното минато на дијамантот на надежта

dijamantske ogrlice, dijamanti, ogrlice

Кој може да одолее на брилијантен зелен сафир или светкав дијамант, совршено исечен за да ги рефлектира сите бои на виножитото? Па, следниве скапоцени камења се неодоливо убави, но смртоносни, и тие сигурно мора да ја раскажат својата приказна. Најпознатиот случај на мистериозен скапоцен камен е случајот со Дијамантот на Надежта. Уште кога беше украден од хиндуистичка статуа во 1600-тите, ја проколна судбината на сите што му припаднаа во сопственост…

На францускиот крал Луј Шеснаесетти и неговата сопруга Марија Антоанета им ги отсекоа главите за време на Француската револуција, принцезата од Ламбале добила смртоносни рани откако била претепана до смрт од мафијата, Жак Колет изврши самоубиство, а Симон Монтарид погина во судир со кочија со целото свое семејство. И списокот продолжува.

Може ли да се скрши проклетството?

Во 1911 година, една жена по име г-ѓа Евалин Меклин го купила дијамантот од Картие откако тврдела дека е способна да го укине проклетството. Нејзините напори, сепак, биле залудни, а нејзиното сопствено семејство станало жртва на моќната злонамерна сила на дијамантот. Нејзиниот син починал во сообраќајна несреќа, нејзината ќерка починала од предозирање, а нејзиниот сопруг на крајот починал во санаториум откако ја оставил за друга жена. Што се однесува до моменталното наоѓање на дијамантот, тој сега е заклучен и изложен во институцијата Смитсонијан, и оттогаш немало повеќе трагедии, се чини дека конечно заврши неговото владеење на теророт.

Проклетството на црниот орловски дијамант  

dijamantske ogrlice, dijamanti, ogrlice

Глетката на овој дијамант е како да зјапате во бездна, а сите оние кои го поседувале на крајот се втурнале во темнината дури и поцрна од каменот. Овој дијамант е украден од окото на статуата на хиндуистичкиот бог Брама. Многумина веруваат, како во случајот со „Дијамантот на надежта“, дека токму затоа тој е проколнат. Во овој случај, сепак, сите оние кои го поседувале, извршувале самоубиство.

Разделување на дијамантот за да се скрши клетвата:

Дијамантот бил донесен во САД во 1932 година од страна на Ј.В. Парис, кој на крајот скокнал во смрт од облакодер во Њујорк. После тоа, бил во сопственост на две руски принцези кои скокнале во смрт од зграда во Рим, со разлика од само неколку месеци. По низата самоубиства, еден златар го пресекол дијамантот на три различни дела, бидејќи се сметало дека ќе се скрши проклетството. Ова сигурно функционирало, бидејќи откога го направил тоа, нема никакви вести за дијамантот.

Слични Вести
Menu