Гладни сте речиси постојано, па и кратко време по оброкот?

Чувството на глад и незадоволство после јадење е почесто отколку што мислите.Нутриционистот Линди Коен објасни зошто понекогаш имаме впечаток дека сме гладни веднаш после јадење. Според неа, ова се неколку можни причини:

Потребно ви е нешто ново
Покрај количината на храна, уште еден навистина важен фактор влијае на вашата ситост, а тоа е таканаречената сетилна специфична ситост, односно факторот што одредува колку ви е „интересна“ храната.

Значи, ако јадете сендвич за ручек секој ден, по некое време – сендвичите престануваат да бидат „интересни“.

Потребно е секогаш да се прават мали промени во вашата исхрана.

Вие сте навистина гладни
Имате идеја за тоа колку треба да јадете за време на оброк, а таа количина на храна не беше навистина доволна.

Ако сè уште се чувствувате гладни или незадоволни после јадење, потребно е да го разберете следново: Количината храна што му е потребна на вашето тело варира од ден на ден.

Кога ќе се обидете да го игнорирате гладот ​​и да јадете помалку отколку што навистина ви треба, подоцна ќе се прејадете.

Неопходно е да го слушате вашето тело и да внесувате доволно храна.

Се чувствувате лишени
„Кога се чувствувате емотивно лишени од храна, можете да јадете, и да јадете, и да јадете … и никогаш не се чувствувате задоволни“ – рече нутриционистот.

Ако сте свесни дека не смеете да јадете одредена храна, тоа ќе ве измачува и ќе ве присили да земете непотребна количина на друга храна.

Потребна ви е рамнотежа
„Постои добра причина зошто диететичарите како мене препорачуваат да имате дел од секоја група храна со секој оброк. Ова е затоа што јадењето балансирани оброци може да ви помогне да се чувствувате задоволни после оброкот“ – вели Коен.

Осигурете се дека вашиот оброк содржи јаглехидрати, здрави масти, протеини со малку маснотии и зеленчук.

Можеби сте жедни
Вистина е дека повремено гладот ​​може да се меша со жед. Бидете сигурни дека пиете доволно течности, 3-4 литри.

Потребни ви се повеќе растителни масти
Неточно чувство на глад всушност може да биде знак дека посакувате зеленчук. Бидете сигурни дека јадете барем еден зеленчук секој ден.

Слични Вести
Menu