Неверојатно: се породила додека била во кома поради короната

Жена која била во кома и била заразена со коронавирусот, се породила и  на свет донела девојче. За да биде чудото уште поголемо, покрај најлошите прогнози на лекарите, мајката се разбудила следниот ден од кома.

Кога Маријам Ахмад влегла во болницата во Велс во јануари по позитивниот тест за корона, не очекувала дека ќе се породи веднаш, бидејќи била само во 29-та недела од бременоста.

Но, состојбата на Маријам наскоро се влошила и оваа 27-годишна жена болна од астма се нашла во застрашувачка ситуација.

– Не можев да дишам, се гушев и бев на кислород. Другите се грижеа за мене. Бев толку слаба што не можев да се помрднам – открива таа за Би-Би-Си.

Поради влошената состојба, нејзиниот лекар започнал да зборува за царски рез, но на почетокот тој бил убеден дека ќе може да ја изврши хируршката интервенција со тоа што ќе ја извести мајката.

Сепак, состојбата со нејзиното здравје станувала сè посложена и лекарите велеле дека нејзините шанси за преживување се многу мали. Тие одлучиле дека Маријам, сепак, треба да се стави во кома.

Она што му дало на нејзиниот сопруг, на кого лекарите му соопштиле лоши вести, барем малку надеж во таа несреќа, е дека бебето може да биде доволно силно за да го издржи породувањето.

Според оваа млада жена, било страшно кога лекарот и рекол дека „може да се случи да не се врати“, односно да не се разбуди од кома.

Породување во кома

– Се се случи брзо. Како да траеше само пет минути; ми рекоа дека треба да земам респиратор, дека ќе направат царски рез, но дека можеби нема да се разбудам – ​​вели Маријам.

Ги повикала своите родители, а докторот го повикал нејзиниот сопруг, кој бил дома со нивниот едногодишен син Јусуф.

– Ги поздравив своите најблиски, како никогаш повеќе да нема да ги видам и прегрнам. Немав сила да разговарам со сопругот и синот. Никогаш го немав напуштено мојот син, дури ниту една ноќ. Плачев, бев осамена и исплашена – рече таа.

Бебето на Маријам се роди со царски рез на 18 јануари и тежело килограм и 170 грама.

На изненадување на докторот, Маријам се разбудила од кома следното попладне.

– Не знаев што се случи. Се разбудив и сфатив дека немам труднички стомак, па додека бев во кома, се породив. Како ништо повеќе да не ме повреди. Во следниот момент се испаничив што се случи со моето бебе – го раскажува своето искуство Маријам.

Слични Вести
Menu