Се будите околу 3 ноќе? Го викаат глуво доба и суеверните го поврзуваат со вештерки и демони, па дури и со магија


Вештерки, демони и духови се најактивни помеѓу три и четири часот навечер, што според старите верувања се смета за демонски час, а кај нас се нарекува глуво доба.

Во тоа време, скоро немаше за кого да се моли, така што заштитата помеѓу нашиот и демонскиот свет е најслаба. Тогаш вештерките и духовите можат да „патуваат“ од еден во друг свет, па силите на црната магија можат да преовладуваат, се веруваше некогаш.

Поради тоа, жените кои во тоа време ќе беа фатени надвор од куќата порано беа погубени, под претпоставка дека се вештерки.

Во Европа, ова го означи почетокот на трендот на лов на вештерки. Сите болести и војни се припишувале на нивните постапки и постапките на другите луѓе кои практикуваат магија и за кои се верувало дека вршат ритуали ноќе и дека нивната сила е најголема помеѓу три и четири часа.

Наскоро, многу луѓе биле прогонувани и убиени само затоа што биле фатени надвор во тоа време или некој ги обвинил дека се „видени преку прозорецот како прават чудни ритуали“. Овој тренд се повторуваше неколку пати низ вековите, а во 1835 година, во црковните записи за прв пат се појави терминот „часовник на вештерки“.

Постојат некои совпаѓања кои ја поддржуваат теоријата дека ова е „прогонувано“ време. Така, некои истражувања покажуваат дека повеќето смртни случаи се бегаат во болниците помеѓу три и четири часа. Повеќето луѓе кои се будат ноќе се будат токму во тоа време и многу луѓе сведочат дека се чувствуваат дезориентирани и по малку „чудни“.

Исто така, повеќето случаи на парализа на спиењето (чувство дека сме будни и дека не можеме да придвижиме кој било дел од телото) се случуваат во тоа време. Исто така, во психолошката литература се споменува дека искуствата со привидот и чувствата на нечие „присуство“ се најчести меѓу 3 и 4 часот.

Тие велат дека бројни студии покажале дека нивото на мелатонин во организмот е на врвот околу три часа, по што паѓа и дека ова се совпаѓа со крајот на една од РЕМ фазите за време на спиењето.

Мелатонинот е хормон кој е одговорен за регулирање на спиењето, па кога ќе почне да паѓа, можно е сонот на една личност да стане „полесен“ и тој да се разбуди.

Слични Вести
Menu