WhatsApp ги применува новите правила од денес, еве што ќе се случи ако не ги прифатите

Денес стапува на сила нова контроверзна политика за приватност на најпопуларната апликација за разговор WhatsApp.

Ажурираниот договор со корисниците му дава на Facebook дозвола да ги собира нивните податоци од WhatsApp, поради што многу корисници не се многу задоволни. И покрај ова, корисниците не се принудени автоматски да ги прифаќаат новите услови – но оние што не се согласуваат со нив ќе доживеат некои промени во услугите. На крајот, нема да можете да ја користите апликацијата, но тоа ќе биде постепена транзиција, бидејќи губите се повеќе и повеќе пристап со тек на време.

WhatsApp периодично ги потсетуваше корисниците на промените на приватноста, но засега може да ги отфрлите известувањата и да продолжите да ја користите апликацијата без да се согласите со промените.

Сепак, според WhatsApp, „по период од неколку недели, потсетниците што ги добиваат луѓето на крајот ќе станат трајни“. Ова ќе се случи во различни периоди за сите корисници во наредните недели.

Кога тоа ќе се случи, известувањето во апликацијата ќе го блокира пристапот до вашата листа на разговор или други карактеристики додека не се согласите со новата политика за приватност. Во овој период сепак ќе можете да прифаќате дојдовни аудио и видео повици, како и да читате пораки или да одговарате на нив преку известувањата за притискање на WhatsApp, но нема да имате пристап до функциите во апликацијата.

По неколку недели негирање на одредени карактеристики на апликацијата, корисниците ќе бидат целосно заклучени во WhatsApp – вклучувајќи известувања и дојдовни повици – сè додека не го прифатат договорот за приватност. WhatsApp не прецизира колку време ќе треба да се случи ова.

Иако WhatsApp нема веднаш да го избрише вашиот профил поради неприфаќање на договорот, сметката ќе биде технички „неактивна“ кога ќе го изгубите пристапот до апликацијата. По 120 дена неактивност, вашата сметка ќе биде означена за бришење.

Избришаните сметки и податоците за пораките не можат да се обноват.

Слични Вести
Menu