Заработува многу, а не работи ништо! Расте и славата на овој нaјпознат неработник на светот

За само две години, Соџи Моримото премина од само обичен невработен човек во Токио во јапонска славна личност, со над 270.000 следбеници на Твитер, настапи на национални телевизии, интервјуа во списанија, па дури и свои книги и манга на Амазон!

Ова е прилично изненадувачки, со оглед на тоа што Соџи го изгради својот успех врз услугата што бара од него да прави ништо друго освен да запознава случајни луѓе, да ги слуша нивните приказни или само да биде физички присутен со нив во даден момент.

Во основа, тој се „предава“ на странци, однапред да им даде до знаење дека не може да стори ништо друго освен да јаде, да пие и да виси околу нив во близина.

Соџи Моримото бил примерен студент. Работеч напорно, добивал добри оценки и магистрирал физика на престижниот универзитет во Осака. Се вработил како уредник на книги во издавачка куќа, но во 2017 година, по три години во компанијата, поднел оставка, сфаќајќи дека тоа не е кариерата што тој навистина ја сака.

На неговата одлука влијаело читањето на Ниче, чие дело целосно ја променило неговата перспектива на животот.

„Продолжив со постдипломското училиште затоа што тоа го правеа луѓето околу мене, па завршив таму без размислување, ретко живеев самоиницијативно“, рече Моримото и додаде дека откако го прочитал Ниче, почнал да го преиспитува својот начин на живот.

Во август 2018 година, Соџи Моримото конечно го објавил својот револуционерен сервис кон светот, преку сега добро познатиот твит. Под наслов „Луѓе кои не изнајмуваат“, во основа се вели дека им е достапно на сите на кои им треба некој за разни основни задачи, како што се гледање цвет на цреша, слушање или само физичко приуство. Клиентот се наплатува само за превоз и храна или пијалоци (доколку ги има).

Генијалната идеја на Моримото брзо станала популарна на социјалните мрежи, а пред да го дознае тоа, го обзеле барањата на потполно непознати луѓе.

Бројот на неговите следбеници на Твитер пораснал од неколку десетици на над 170.000 за една година и сега изнесува над 270.000.

Како што растела неговата популарност, тој започнал да прима барања од ТВ мрежи, списанија и тоа донело уште поголема работа.

„Mr. Rental“, како што самиот се нарекува, излегува од дома околу 08:30 часот и се враќа само во 22:00 часот.

Интересно е што услугата на 37-годишникот во основа е бесплатна, бидејќи клиентот треба да ги плати само трошоците за превоз до разни делови на Токио и целата храна или пијалоци што ги консумира. Но, тој вели дека огромното мнозинство од луѓето инсистираат да му плаќаат дополнително за своето време, и иако првично се срамел да ги прифати нивните пари, тој се навикнал на тоа со текот на времето.

Слични Вести
Menu