Нај морничавата и пештера на светот: на дното од езерото влегувате во река и временски вакум

Кога ќе стигнете до дното, ќе сфатите дека тука завршува езерото, но не и водата.

Љубителите на нуркањето и истражувањето веќе навикнати да наоѓаат сè во природата. Мексиканските нуркачи сметаа дека малку може да ги изненади кога во џунглите на полуостровот Јукатан пронајдоа поплавена пештера. Но, ги пречека нешто што никогаш порано не го виделе, токму кога помислија дека го откриле дното. Ајде да се нурнеме во нашата дестинација денес – Ценоте Анџелита – за да процениме дали сме доволно храбри пред да земеме билети за Мексико.

Имено, во џунглата недалеку од градот Тулум во Маите, има пештера чие езеро е длабоко 30 метри. Неговото име потекнува од зборот на Маите за „света пролет“, и од шпанскиот збор за мал ангел. Звучи толку нежно, но оваа пештера има една тајна што им ја открива само на оние кои се подготвени да одат чекор понапред. Кога ќе стигнете до дното, ќе сфатите дека тука завршува езерото, но не и водата. Како е можно тоа? Дното на езерото е доста морничаво. Земјата воопшто не е видлива и наместо тоа се чини како да „се спуштате“ на облак од кој се појавуваат дрвја и растенија – општиот впечаток е како да сте се нашле во темница во шумата. Само кога ќе нуркате и поминете низ облак со дебелина од два метри, откривате дека сте влегле во „втората“ вода и дека таа всушност е граница на два водни света. Оние кои ја доживеале оваа необична природна привлечност, го опишале како нешто застрашувачко, но и неверојатно смирувачко искуство: како да останете во временска капсула.

Анџелита често се нарекува река што тече под вода – но дали е тоа навистина така? Очигледно е дека е, но тоа е илузија. Поради различниот степен на соленост во одредени делови и дејството на водород сулфид, солената вода „тоне“ до дното, додека посвежата останува полошо. Поради непристапност, слаба видливост, па дури и клаустрофобија и страв што може да предизвика оваа длабочина, нуркањето се препорачува само за искусни и напредни нуркачи. Секако, нуркањето се одвива во придружба на искусен локален водич кој ќе може да ви го покаже правецот во водата. Ако сте доволно храбри и искусни, ве чека награда во форма на искуство кое никогаш нема да го заборавите.

Слични Вести
Menu