Ел Салвадор ќе почне да ги користи вулканите за рударење на биткоини


Претседателот на Ел Салвадор во средата објави дека државната комунална компанија за геотермална енергија ќе започне да ја користи енергијата од вулканот за рударење на биткоин.

Објавата на социјалните мрежи дојде само неколку часа откако Конгресот на оваа централноамериканска држава гласаше за криптовалутата да стане прифатливо законско средство за плаќање.

„Само што му наложив на претседателот на @LaGeoSV (нашата државна компанија за геотермална електрична енергија) да претстави план да понуди капацитети за рударење на Биткоин со многу евтина, 100% чиста, 100% обновлива енергија со 0 емисии на штетни гасови од нашите вулкани“, твитна претседателот Наџиб Букеле.

Рударењето со биткоин произведува многу топлина и е штетно за околината затоа што му требаат големи количини на електрична енергија за напојување на компјутерите што создаваат невидлива валута.

Но, приврзаниците на криптовалутата, шефот на Твитер, Џек Дорси, велат дека рударењето со биткоин може да доведе до нови проекти за обновлива енергија, како оној што беше најавен во Салвадор.

Постои децентрализирана книга за трансакции со Биткоин, позната како блокчејн.

Нови записи во таа книга се појавуваат кога некој – поточно нивниот компјутер – решава сложена математичка загатка за да ги потврди претходните трансакции.

Постои потенцијално значајна исплата. Ако решите една од овие загатки, ќе успеете да го обработите следниот блок во таа масовна книга и сами да го заработите или да „ископате“ 6,25 биткоини, што денес вреди скоро 230.000 американски долари, плус какви било такси за трансакција.

Се покажа дека за тоа се потребни компјутери со голема моќност, со цел и двајцата да контролираат супербрзи машини што ги решаваат овие математички проблеми и ги ладат кога ќе се прегреат.

Со рударите на биткоин низ целиот свет, се троши многу енергија.

Според индексот на потрошувачка на електрична енергија во Кембриџ, биткоинот користи околу 105 терават часови електрична енергија годишно ширум светот.

Тоа е повеќе од целата електрична енергија што се користи годишно на Филипините, проценува универзитетот.

Ваквите откритија предизвикаа бес во врска со високите еколошки трошоци за рударството на биткоин.

Тие исто така ги наведоа компаниите да најдат почисти – и поевтини – начини за рударење на вредната криптовалута.

Форбс објави дека компанија наречена Северен Биткоин основала центар за податоци во поранешен норвешки рудник за метали и користи хидроелектрична и ветерна енергија за работа на своите компјутери, како и ладна вода од блискиот фјорд за ладење на машините.

Со геотермална енергија, како што е онаа што се користи во Салвадор, блескавиот вулкан ја загрева водата под земја, создавајќи излив на моќна пареа што може да врти турбини и да произведува електрична енергија.

Новиот закон на Салвадор го прави Биткоин правно средство за приклучување, приклучувајќи се на американскиот долар како единствена друга официјална валута во земјата.

Според законот, околу 70 проценти од населението во земјата немаат пристап до „традиционалните финансиски услуги“.

Претседателот Букеле рече дека се надева дека законските средства за плаќање со Биткоин ќе ги охрабрат инвестициите во нацијата и ќе го зголемат богатството на нејзините граѓани.

Законот, исто така, бара од владата да обезбеди „неопходна обука и механизми“ за Салвадорците да пристапат до трансакции вклучени Bitcoin.

Сè уште е нејасно дали и другите земји ќе го следат примерот.

Критичарите предупредија дека вредноста на криптовалутата варира.

Портпарол на Меѓународниот монетарен фонд рече дека одредувањето на Биткоин како законско средство за плаќање „покренува голем број макроекономски, финансиски и правни проблеми за кои е потребна многу внимателна анализа“.

Слични Вести
Menu