Сите придобивки од краставицата

Консумирањето краставици претставува значителна превенција во намалувањето на нивото на шеќер во крвта и помало оштетување на крвните садови.

Кората од крставицата соджи хранливи материи и растителни влакна , притоа поттикнува намалување на нивото на гликоза во крвта.

Крсатсвиците го стимулираат проширувањето на крвните садови, што може да помогне во борбата против хипертензијата и да го намали ризикот од срцеви заболувања. На пациентите со висок крввен притисок им се препорачува да јадат храна со малку натриум, како краставици , под услов да не ги посолувате.

Една научна студија покажала дека конзумирањето сок од краставица 12 дена довело до намалување на крвниот притисок кај постарите лица.

Краставиците, благодарени на своите антиоксидативни својства помагаат во отстранување на слободните радикали, кои се одговорни за процесите во организмот што доведуваат до болести.

Слични Вести
Menu