Најголемата морска миграција на сивиот кит

Сив кит, мажјак, долг 12 метри пливал од северниот дел на Тихи Океан до Намибија и станал првиот примерок од овој вид што бил забележан на јужната хемисфера. Го испливал најголемото растојание досега забележано на морски ’рбетник – близу 26.900 километри или повеќе од половина од обемот на Земјата. Оваа индивидуа беше забележана покрај брегот на Намибија во 2013 година и стана првата од ваков вид што се виде на јужната хемисфера. Сепак, на научниците им требаше време за генетско истражување за да потврдат дека овој сив кит потекнува од заедницата што живее во Северен Пацифик, според неодамнешното истражување објавено во списанието „Биологџи летрс“.

Две познати популации на сиви китови

Постојат две познати популации на сиви китови: источни сиви китови, чиј број е стабилен, со околу 20.500 лица и западни сиви китови, кои се загрозени и се проценува дека само 200 индивидуи остануваат во светот. Оваа загрижувачка бројка е резултат на деценискиот комерцијален лов на западни сиви китови. Припадниците на источното население мигрираат од морето околу Алјаска и Русија кон бреговите на мексиканската држава Баја Калифорнија за да се мрестат. Многу малку се знае за мрестењето на западните сиви китови, но тие се забележани на источните брегови на Русија. Коавторот на студијата, Симон Елвен, зоолог од Универзитетот во Стенленбош во Јужна Африка, не веруваше кога слушна за присуството на сивиот кит на јужната хемисфера во 2013 година.
– Се сомневав многу во овој податок. Тоа беше кога некој ќе ти кажеше дека видел поларна мечка во Париз – технички можно, но не изгледа многу реално – вели Елвен.
Фотографиите потврдија дека станува збор за сив кит, долг околу 12 метри. Китот останал во близината на намибискиот град Валвис Беј два месеца, веројатно поради неисхранетост. Ова им овозможи на истражувачите, Симон Елвен и Тес Гридли од истиот универзитет, да земат ДНК-примерок од поединецот со употреба на неинвазивен метод.

Претходниот носител на рекорд беше џиновска желка со кожа што мина 20.550 километри низ Тихи Океан. Овој неверојатен подвиг на сивиот кит отвори уште едно прашање, зошто сивиот кит би отишол толку далеку од дома.

Слични Вести
Menu