4 добри причини да јадете цреши

Дојде сезоната на свежо овошје и зеленчук. И сега на секој штанд можете да најдете зрели, вкусни и што е најважно, здрави цреши – тешко е да им одолеете. И тоа не е потребно, бидејќи еве ги придобивките за нашето тело ако јадеме по малку од овие плодови секој ден.

УБАВИНА И ЗДРАВЈЕ

4 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ЈАДЕТЕ ЦРЕШИ

Дојде сезоната на свежо овошје и зеленчук. И сега на секој штанд можете да најдете зрели, вкусни и што е најважно, здрави цреши – тешко е да им одолеете. И тоа не е потребно, бидејќи еве ги придобивките за нашето тело ако јадеме по малку од овие плодови секој ден.Со криптовалути заработувам 5.700 $ дневно. За да го правите ова, треба да…Речиси уништи лет: момче заработи 460000 долари и раскажа за едноставен…Дијабетесот може да се излечи за 7 дена! Запишете го рецептот пред да го снема…БЕЗ МАСАЖА! Брз и евтин начин за лекување на простатитис дома.Простатитисот нема да го снема! Ослободете се од него засекогаш! Запишете…Професор по математика ни кажа како да заработиме 700 € на ден без банките…

Меморијата ќе се подобриhttps://display.nativemedia.rs/display/index.php?page=query/items/&aduid=3264&width=100%&height=0&displaytype=0&native=1&page_data=ec03499927b4f73da2d50e55b1e36b80&time=1624178662&deliver=misli.mk&search_keywords=&page_referrer=aHR0cHM6Ly9taXNsaS5tay80LWRvYnJpLXByaWNoaW5pLWRhLWphZGV0ZS1jcmVzaGkvP2ZiY2xpZD1Jd0FSMXJEMGRBOVNzUDVwalJ2VmpxTWFfZlJ6ZVFHNnVQY0tqMnRWWHo3LV9GSlhib05zOEdtVGhLRHBv&page_title=4%20%D0%94%D0%9E%D0%91%D0%A0%D0%98%20%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%A7%D0%98%D0%9D%D0%98%20%D0%94%D0%90%20%D0%88%D0%90%D0%94%D0%95%D0%A2%D0%95%20%D0%A6%D0%A0%D0%95%D0%A8%D0%98%20%7C%20%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8&meta_description=%D0%94%D0%BE%D1%98%D0%B4%D0%B5%20%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%BE%20%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%88%D1%98%D0%B5%20%D0%B8%20%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D0%BA.%20%D0%98%20%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%98%20%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%20%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5%20%D0%B4%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%20%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%2C%20%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B8%20%D0%B8%20%D1%88%D1%82%D0%BE%20%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE%2C%20%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%20%D1%86%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%20-%20%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%20%D0%B5%20%D0%B4%D0%B0%20%D0%B8%D0%BC%20%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D1%82%D0%B5.%20%D0%98%20%D1%82%D0%BE%D0%B0%20%D0%BD%D0%B5%20%D0%B5%20%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE%2C%20%D0%B1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%98%D1%9C%D0%B8%20%D0%B5%D0%B2%D0%B5%20%D0%B3%D0%B8%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE%20%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BE%20%D0%B0%D0%BA%D0%BE%20%D1%98%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B5%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%20%D0%BE%D0%B4%20%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B5%20%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%98%20%D0%B4%D0%B5%D0%BD.%E2%80%A6&imp_ads=

Црешите се богати со антоцијанин – соединение кое има корисен ефект врз меморијата и функцијата на мозокот воопшто. За тоа сведочи студија спроведена на Универзитетот во Бостон. Глодарите чија диета била збогатена со антоцијанин значително ја подобриле нивната меморија и моторни функции. Покрај тоа, како и многу темно црвени плодови, црешите се богати со полифеноли, кои го забавуваат стареењето на мозокот.

Метаболизмот ќе се врати во нормала

Црешите содржат многу витамин Б и растителни влакна, кои го нормализираат дигестивниот тракт, го подобруваат метаболизмот и помагаат во справувањето со запек. Растителните антиоксиданти во црешата ја олеснуваат варењето на масната храна. Затоа, тие се најдобриот избор за десерт по срдечна вечера.

Кожата ќе стане поубава

Сè е во врска со содржината на ретинол и антиоксиданти, кои изобилуваат со цреши. Со нивната редовна употреба во сезоната кога се свежо собрани, тие го забрзуваат процесот на регенерација, придонесуваат за продолжување на младоста на кожата и спречуваат појава на осип поради брзото отстранување на токсините од телото.

Ќе спиете подобро

Сè е во врска со мелатонинот – хормон кој е одговорен за нашите биоритми и квалитетот на сонот. Содржано е во релативно големи количини во црешата. Затоа, само неколку овошја секој ден ќе го направат вашиот сон подлабок и помирен и ќе ви помогне да заспиете побрзо. И без никакви несакани ефекти – за разлика од многу апчиња за спиење.

Слични Вести
Menu