Дали премногу размислуваш, а не сакаш? Овие совети ќе ти помогнат!

Сите ние имаме способност да размислуваме, но некои од нас навистина размислуваат премногу, па некогаш дури и кога не е потребно.

Според дефиницијата overthinking значи да размислуваш за нешто премногу и предолго и тоа не е добро, бидејќи го поматува разумното размислување и го зголемува нивото на стрес. 

Ние вообичено размислуваме повеќе кога треба да донесеме некоја одлука, но кога нешто не можеме да извадиме од умот и постојано го мислиме, тоа е overthinking.

Експертите велат дека тоа почесто се случува кога сме загрижени за нешто или изложени на поголем стрес, но дури тогаш се создава магичен круг зашто прекумерното размислување само дополнително го зголемува стресот.

Но, за среќа постои начин за ова да се стави под контрола, и еве неколку совети кои можат да помогнат!

Научи да живееш во моментот

Според некои експерти, за да престанеш со прекумерното размислување најважно е да научи да живееш во моментот.

Кога ќе си способен да се фокусираш на сегашниот момент, тогаш навреме би можел да ги препознаеш негативните мисли и чувства и да ги сопреш пред да земат поголем замав.

Научи да го пуштиш минатото

Overthinker-ите прво и пред се мораат да научат да го отпуштат минатото, бидејќи многу често се фокусираат токму на тоа и се измачуваат со милион прашања од типот: „што ќе беше, кога ќе беше“.

Наједноставниот совет во ваквите ситуации е да се прифати минатото како минато, и да се прифати како нешто што е завршено и неможе да се смени, и токму затоа и треба да се отпушти и да не се троши премногу енергија бесполезно.

Со отпуштање на минатото, се очекува дека помали ќе се шансите за да дозволиш твоите грешки од минатото да ти ја контролираат иднината и идните решенија. 

А за дополнително да се заштитиш од хроничен стрес многу важно е да научиш да си простиш и на себе и на сите, и да ја отпуштиш и насобраната лутина заедно со минатото.

Научи да се фокусираш на решенијата, наместо на проблемите

Откако ќе ги идентификуваш причините и проблемите кои ти предизвикуваат стрес, наместо до бескрај да размислуваш на нив, сврти го својот фокус кон изнаоѓање на решение.

Биди храбар, и имај верба во себе за да ја преземеш контролата врз твојот живот во свои раце.

И ако веќе мораш да размислуваш за нешто, мисли за нешто што сигурно би ти го подобрило квалитетот на живот. Со други зборови, штеди се и мудро троши ги твојата енергија и ментален капацитет.

И сето ова е лесно да се стави на хартија, но многу е тешко да се примени во пракса. Ако и покрај се легнувате со буден мозок и одново и одново размислувате во текот на ноќта и се лажете дека сте подобри, бидејќи никој не ве гледа – СОПРЕТЕ!

Сте размислиле ли дека можеби на вашиот мозок му треба поткрепа преку внесување додаток кој е специјално креиран да го храни и мозокот и нервниот систем? Сите знаеме дека магнезиумот и витаминот Б6 се пијат при стресни ситуации и напнатост. Но, само Dr. Viton се сети да ги спои нивните благодетни својства во една таблета, станува збор за Dr. Viton Magnezan B6. 

Синергијата на овие две клучни состојки ќе го смири разбрануваното море во вашиот мозок. Целиот организам ќе биде преплавен со серотонин кој ќе ви помогне мирно да реагирате на многуте дразби што ги носи денот.

Со Dr. Viton Magnezan B6 и мислите ќе се средат по приоритет!

Слични Вести
Menu