Површинските температури во Сибир се загреваат до неверојатни 118 степени

Во моментов не е отежнато само западниот регион на САД. Сибир во Русија се пече, а сателитите сведочат за бруталниот топлотен бран над Арктичкиот круг. Сателитите Коперникус Сентинел-3А и Сентинел-3Б снимија слика на температурите на површината на земјата на 20 јуни и беше топло. Според НАСА, „Температурата на површината на земјата е колку топла би се чувствувала„ површината “на Земјата на допир на одредена локација“. Сликата Сентинел покажува врвна температура на земјата од 118 степени Целзиусови во близина на Верхојанск, мало гратче обично познато по своите екстремни студени температури. Светската метеоролошка организација го следи растот на температурите ширум светот. „Најдраматичната промена е во Арктикот, кој се затоплува повеќе од двапати побрзо од глобалниот просек“, рече Агенцијата во понеделникот во изјавата насочена кон подигнување на свеста за итноста да се дејствува на климатската криза.

Годинешните високи температури на Арктикот следат огромни магии од претходните години. Огромен глечер се распадна во Гренланд во 2020 година, уште една жртва на климатската криза. Силни пожари изгореа низ Сибир во 2019 година и повторно во 2020 година. Арктичкиот регион на Сибир долго време се сметаше за ладно место, но топлотните бранови и пожарите може драстично да ја променат таа слика.

Слични Вести
Menu