И семките од лубеница се здрави за јадење

Луѓето се навикнати да ги фрлаат семките од лубеница, веројатно затоа што како деца нѐ учат дека не е добро да ги јадеме. За детските дишни органи, тие може да бидат опасни, но истражувањата покажуваат дека малите црни семки се и вистински извор на здравје.

1. Ја намалуваат надуеноста. Семето од лубеница содржи влакна кои позитивно влијаат на системот за варење, т.е. ја ублажуваат подуеноста и гасовите во човековото тело.

2. Содржат калиум. Овој минерал ја регулира количината вода во нашето тело, со што, на пр. се намалуваат отоците на зглобовите и стапалата.

3. Семките обезбедуваат заштита од ултравиоулетовот зрачење и ја подмладуваат кожата. Содржат витамин Е, којшто влијае на здравјето на кожата и спречува дамки и пеги. Исто така, тие се полни со антиоксиданси, со што се забавува и стареењето на кожата.

4. Го зајакнуваат човековиот имунитет и здравјето, а тоа – благодарение на многу други минерали што се наоѓаат во семката, како што е железото. Тие исто така содржат триптофан, кој поттикнува лачење серотонин, а тој пак, го намалува стресот и нѐ прави посреќни.

5. Тие содржат магнезиум и цинк. Тие се од суштинско значење за работата на целиот организам.

Слични Вести
Menu