Дали знаевте дека пивото Скопско е сопствеништво на Грчка Кока Кола и Хајнекен

Скопско е најпопуларното пиво во Македонија. Има 64% од пазарот во Македонија. Тоа беше првото комерцијално пиво, најпознатата и најпродаваната марка на пиво во земјата. Откако „Најдоброто од Македонија“ стана „Наше најдобро“ и „Скопско, и сè е можно“ – е нашиот најпознат слоган.

Скопската пиварница е основана во 1922 година и започна со работа во 1924 година. Во 1998 година, беше купена од грчката компанија за шишиња „Кока-Кола“ и „Хајнекен“.

„Скопско“ беше претставено со името „Светло пиво“ и во него се претстави лагер за пиво со 10% екстракт. Пред Втората светска војна, името на пивото беше сменето во „Експорт пиво од Скопје“ со зголемен екстракт од 12%. До почетокот на 90-тите години каде што името „Скопско“ беше ставено во центарот на етикетата.

Слични Вести
Menu