Омилените цвеќиња на Дијана се нов дизајн на Потонатата градина во палатата Кенсингтон

Сè е подготвено за денешното поставување на новата статуа во знак на сеќавање на животот на народната принцеза која на 1 јули би го славела својот 60-ти роденден.

Над 200 рози, 100 споменчиња („не заборавај ме“), 500 лаванди, 100 далии, 50 садници сладок грашок и 300 лалиња ќе ја сочинуваат новата Потоната градина во палатата Кенсингтон, каде што ќе биде откриена статуата на покојната Дијана, принцезата од Велс подоцна денес.

Едно од омилените места на Дијана, новиот дизајн ја задржува историската структура, но го поедноставува распоредот на границите, додавајќи повеликодушен тревник околу базенот за дополнителен спокој.

„Ова беше многу посебен проект за работа, бидејќи Потонатата градина беше омилено место на Дијана, принцезата од Велс“, рече Пип Морисон кој го дизајнираше новиот распоред на градината.

„Ние работевме внимателно за да осигуриме дека новиот распоред и шемата за садење ја комплиментираат статуата, обезбедувајќи смирувачко место за луѓето што ја посетуваат палатата Кенсингтон да се сетат на принцезата“.

„Додека престојуваше во палатата Кенсингтон, принцезата од Велс редовно се воодушевуваше на променливите цветни изложби во Потонатата градина и секогаш престануваше да разговара со мене и другите градинари што се грижеа за тоа,“ Грејм Диламор, заменик-шеф на градини и имоти во историските кралски палати, изјави еден ден пред церемонијалниот настан.

„Повеќе од три децении подоцна, чест ми е што бев дел од тимот што ја подготвуваше градината за поставување на оваа статуа. Вметнавме голем број омилени цвеќиња на принцезата во дизајнот, и се надевам дека посетителите на палатата и градините ќе уживаат во неговиот мирен амбиент и ќе одвојат момент да размислат за животот и наследството на принцезата,“ додаде Грејм.

Потонатата градина првично е создадена во 1908 година за кралот Едвард Седми. Инспирирана е од рибниковта градина во палатата Хемптон корт. Се наоѓа на местото на некогашни бараки и стакленици.

Во 2017 година, беше преименувано во Бела градина во знак на сеќавање на 20 години од смртта на Дијана, со бели и пастелни цветови инспирирани од нејзината гардероба, која потоа беше изложена во Палатата.

Свеченото откривање на споменикот на Дијана денес ќе биде настан од помал обем отколку што првично беше планирано. Одложеното укинување на ограничувањата за коронавирус значи дека само 30 луѓе можат да се соберат надвор на настани. Синовите на Дијана, принцовите Вилијам и Хари, повторно ќе бидат заедно на цереминијата, на која најверојатно ќе присуствуваат и нејзини роднини и други блиски пријатели.

агенции

Слични Вести
Menu