5 НАЧИНИ ДА ГО НАМАЛИТЕ ГЛАДОТ ЗА БЛАГО

Благото предизвикува зависност. Неговата консумација доведува до зависност слична на дрога од едноставна причина што слатките го стимулираат лачењето на слични хемикалии во мозокот. Во нашиот секојдневен живот можеме незабележливо да претеруваме со консумација на додаден шеќер и неговите деривати, што не само што нè доведува во опасност од развој на дијабетес, туку исто така прави да се здебелиме. Прекумерната консумација на шеќер е исто така поврзана со воспаление во телесните ткива, што е предуслов за забрзано стареење, дегенеративни и хормонални заболувања.

Што можете да направите за да го намалите гладот ​​за благо?

Повеќе спиење

Ако направите сѐ што е можно за да добиете точна количина на сон, вашето тело ќе има повеќе енергија, соодветно, ќе ве потсетува поретко да јадете нешто слатко. Слатката храна со додадени шеќери е лесен извор на енергија. Затоа се разболувате толку често. Ако не спиете добро, ќе ви треба енергија за брзо да ја добиете и посегнувате кон нездрави работи како слатката храна.

Додадете протеини

Додавањето протеини обезбедува ситост за подолг временски период. Покрај тоа, протеините ја забавуваат апсорпцијата на јаглени хидрати кога се консумираат истовремено. Ова помага да се стабилизира нивото на шеќер и инсулин во крвта. Кога тие се стабилни, вашата енергија е исто така, тоа ве штити од желби за благо.

Контролни делови

Колку и да звучи тешко, обидете се да ја контролирате големината на порцијата што ја консумирате. Ова се однесува не само на слатките, туку и на целата храна што ја јадете за 24 часа. Колку повеќе прејадете, толку повеќе слатко ќе јадете. И додавањето десерт после јадење е примамливо. Обидете се да ја намалите потрошувачката на џем на минимум. Најдобро е да не посегнувате по третирања секој ден, туку да го правите тоа на неколку дена или еднаш неделно. Делови што ги консумирате во главните оброци, исто така, мора да содржат протеини, што го намалува гладот ​​за слатки. Десертите претворете ги во еден вид награда за која треба да се стремите по одреден број дена на воздржаност. Ова ќе ве направи послатки.

Елиминирајте ја храната што содржи шеќер – дури и солената храна

Ако внимателно ги погледнете етикетите на спакуваната солена храна што ја купувате секој ден, ќе видите колку од нив содржат додаден шеќер и неговите различни деривати. На овој начин, незабележливо се зголемува внесувањето на додаден шеќер, што ве стимулира да сакате повеќе и повеќе. Со елиминирање на оваа храна од вашата исхрана, желбата за слатки може да се намали.

Пијте повеќе вода

Добрата хидратација е важна за контрола на гладот ​​за слатки. Водата исполнува значителен дел од вашиот стомак, што ви помага да ги контролирате порциите што ги јадете. Добрата хидратација, исто така, игра улога во намалувањето на нивото на шеќер во крвта, што исто така ја намалува желбата за слатки.

Слични Вести
Menu