Ова растение има најмногу Омега – 3 масни киселини

Потекнува од Кина и Индија, и оттаму пристигна во нашиот регион. Ова растение расте и кај нас, а бидејќи е диво, може да се најде во градината, лозје, но и покрај патот.

Толчникот е суперздрава билка која неправедно ја третираат како плевел, лекува холестерол и висок крвен притисок со неверојатна брзина.

Целиот надземен дел се користи за јадење – суров или варен. Младите лисја имаат благ, кисело солен и ароматичен вкус, па затоа се користат во исхраната како салата. Постарите лисја се готват и се чуваат како чорба пред употреба.

Ова растение има најмногу омега-3 масни киселини

Исто така покажува одредени биоцидни својства, па затоа може да се користи во борбата против габите и инсектите. За разлика од другите растенија, има најмногу омега-3 масни киселини, кои се од големо значење за функционирањето на целиот организам. Содржи омега-3 масна киселина АЛА во најголем процент во споредба со кој било друг зеленчук, до 7 пати повеќе од спанаќот.

Се користи за разни зболувања. Од кардиоваслуларни, па се до белодробни и болести поврзани со слаба крв, потоа повреќање, главоболка.

Слични Вести
Menu