Соларен автопат за велосипедисти во Јужна Кореја

Велосипедскиот автопат помеѓу Даејон и Сејонг во Јужна Кореја се протега на 32 километри и има единствена функција – ги штити велосипедистите од сонцето и произведува електрична енергија.

Велосипедскиот автопат лоциран во центарот на автопатот за моторни возила произведува повеќе од доволно електрична енергија за осветлување на автопатот и станиците за полнење на електрични возила. Под соларните панели, велосипедистите користат подземни тунели за влез и излез од патеката, што во голема мера ја зголемува безбедноста затоа што можат да се приклучат и исклучат од велосипедската патека без да бидат вклучени во редовен сообраќај. Кога се на трасата, тие се заштитени со пречки од секоја страна, а иако тоа не обезбедува пријатен поглед на патот, тој нуди заштита од сонцето.

Сепак, овој соларен автопат има и некои неповолности, како што се бучавата и потенцијални здравствени проблеми поврзани со вдишување токсични гасови од моторните возила, барем засега кога бројот на возила со SUS мотори сеуште е поголен од бројот на електрични возила во сообраќајот.

Слични Вести
Menu