Бидете сигурни дека сте заштитени под сонцето

Кремите за сончање можат да си ја завршат својата работа само ако добро ги завршите домашните задачи. Ова вклучува малку едукација, добри информации и, се разбира, честа повторна примена на СПФ препарати на кожата на целото тело. За жал, поради овие типични грешки, повеќето од нас остануваат многу повеќе изложени на штетните ефекти на сонцето отколку што навистина сме свесни. Крајно време е да го смените тоа – да бидете соодветно заштитени од сонцето!

Не користите доволно заштитен фактор

Луѓето кои користат производ со заштитен фактор 30 всушност го постигнуваат истото ниво на заштита како и кога користат фактор 10 или 15. Зошто? Општо земено, повеќето луѓе нанесуваат само 1 мг производ на кожата – наместо препорачаните 2 мг – на површина од еден сантиметар квадратен. Ова значи дека неговиот ефект е приближно половина од етикетата на пакувањето. Значи, за да бидете заштитени од сонце, решението не е да купите крема за сончање со најголем заштитен фактор, туку правилно да ја користите, односно да ја нанесувате во неколку тенки слоеви. Секако, претходно проверете го датумот на истекување!

Вие го нанесувате рано наутро и сè завршува тука

Ако го протриете препаратот СПФ во осум часот наутро, неговиот ефект ќе трае само до 10 или 10:30 часот. Ефектот на повеќето СПФ препарати трае околу два часа. Затоа, освежете го заштитниот слој со спреј што содржи заштитен фактор. Ова ќе ја зголеми заштитата на кожата, а нема да ја размачкате шминката.

Убедени сте дека СПФ препаратите се исклучиво во шишиња

Не сте во право! Заштитната облека е многу попрактична за употреба од кој било производ со заштитен фактор – не мора да се грижите за повторно нанесување на секои два часа. Носете капа со широк раб (треба да го покрива челото, носот и образите). Бидете сигурни да нанесете СПФ на кожата на лицето. Затоа што: ниту една капа не може да ве заштити од сончевите зраци што се одбиваат од песокот!

Носите стари / оштетени очила за сонце

Студиите покажуваат дека со текот на времето, очилата со широк спектар на заштита ја губат целосната ефикасност во блокирањето на УВ зраците. Затоа, менувајте очила на секои две години. Носете ги во заштитна кутија за да избегнете оштетување на стаклото низ кое можат да поминат УВ зраци и да предизвикаат оштетување на видот.

Што и да правите, вие не сте доследни

Постојат две места на телото кои повеќето луѓе редовно ги испуштаат при триење на заштитниот препарат. Ова се веѓите и линијата на раст на косата (скалп), каде меланомот често се манифестира. Употребата на заштитен препарат е задолжителна и на овие делови! Што се однесува до начинот на апликација на овие места, најдобро е прво да прснете козметички сунѓер или подлога со СПФ препарат и да го пренесете на кожата со тапкање.

Користете заштитен фактор само за време на престојот на плажа

Студиите покажуваат дека штетата се јавува по само пет минути изложување на сонце без заштита. Научниците велат дека сончевите зраци веднаш предизвикуваат реакција што ја оштетува ДНК во незаштитените клетки и дека оваа реакција продолжува уште три до четири часа по повлекувањето од сонцето. Променетата ДНК може да доведе до рак на кожата. Затоа е важно секогаш (и, уште еднаш, правилно!), и не само на плажа, да користите заштитен фактор  – и кога одите, и кога трчате низ градот, и кога сте на игралиште со децата.

Секогаш сметате на заштитата од чадорите

Сенката не е доволна заштита од сонце. Доволно е да седите околу три часа под чадор без заштита, за да се појават изгореници. Затоа, заштитете се – или во сенка или на сонце – со триење на СПФ на вашата кожа половина час пред да ја напуштите куќата. Овој пат е неопходен за подготовка да навлезе во кожата.

Слични Вести
Menu