Рај на планините Атлас, во предворјето на Сахара

Многу посетители на Мароко не се свесни за овие водопади сè додека локалното население или некои агенции не ги соочат со оваа понуда што не можат да ја одбијат. Во оваа егзотична пустинска земја никој не очекува такво изобилство на вода, но планината Атлас крие прекрасни зелени оази.

Водопадите Узуд е заедничко име за неколку водопади кои ја формираат реката Ел-Абид. Таа се раѓа во височините на планината Атлас, а потоа продолжува кон Атлантикот. Целата област е позната по берберските села, па можете да најдете сместување во нив ако сакате да останете подолго или, пак, продавници со берберски производи (како што се козметика и познатите зелени кармини).

Патеката до водопадите води низ сенка од маслинови дрвја, а целата сцена ја разубавуваат мноштво мали мелници кои и денес работат на реката. Во близина има мал ресторан со тераса каде што можете да пиете кафе или да ручате со многу убав поглед.

Прекрасните водопади паѓаат во бездна до која може да се стигне пеш, па дури и да се пристапи со брод. Тие се високи 110 метри и се наоѓаат во близина на градот Азилал. Тука живее цела мала заедница на мајмуни, кои се многу симпатични, но понекогаш и многу лоши.

Повеќето туристи доаѓаат тука во лето затоа што тогаш е најдобро време да пливаат во подножјето на водопадите, но водопадите се најбујни во зима. Сепак, кога и да ги посетите, сцените ќе бидат импресивни.

Слични Вести
Menu