Со години Apple се продаваше како анти-Мicrosoft, сега Windows 11 е анти Apple!

Мајкрософт сака да направи својот софтвер за Виндоус да се издвојува од технолошката толпа. И тоа се обидува да го направи со насочување кон iPhone.

На првото руменило, претстојниот Виндоус 11 на Мајкрософт изгледа солидно ажурирање на софтверот за оперативниот систем што ги напојува повеќето компјутери во светот. Првото нешто што ќе забележите кога ќе го погледнете е новиот рационализиран дизајн сличен на паметните телефони и таблетите кои се напојуваат со iOS на Apple и Android на Google. Мајкрософт додаде и функции наменети да им помагаат на луѓето да се движат низ новите начини на кои сите сме научиле да работиме за време на пандемијата на коронавирусите. Вклучуваат вграден софтвер за видео разговор, технологија за видео игри да изгледаат подобро и копчиња и прозорци со помодерен изглед за контрола на апликациите и сортирање документи. Но, Мајкрософт верува дека најважната продажна точка може да биде она што не го прави. Откако го објави Виндоус 11 на 24 јуни, извршниот директор на „Мајкрософт“, Сатја Надела, рече дека неговата компанија ја гради својата технологија за работа со што повеќе производи, вклучително и софтвер за конкурентни паметни телефони на „Андроид“ на „Гугл“. Мајкрософт го издаде Виндоус 11 како бесплатна надградба подоцна оваа година.

„Сега е време“, рече Марибел Лопез, аналитичар во „Лопез Рисрч“. Долго време, Надела им рече на развивачите дека Мајкрософт е поотворен, полесен за развој и, со стотици милиони компјутери продадени секоја година, сепак е платформа со можност. Дури и најголемата пречка на Мајкрософт – недостатокот на оперативен систем за паметни телефони – исчезнува бидејќи мобилните чипови почнуваат да напојуваат повеќе компјутери и линиите да се замаглуваат понатаму. Тоа не значи дека на Мајкрософт му претстои лесен пат. Иако компанијата го прави својот единствен оперативен систем подостапен за развивачите, Apple може да се пофали со две популарни платформи во iOS и MacOS. „Не можете да го сфатите Apple лесно“, рече Лопез, истакнувајќи дека се води „војна“ за иднината на технологијата.

Слични Вести
Menu