Задар- град со исклучителна историја и богато културно наследство

Сместен во срцето на Јадранот, Задар е урбан центар на северна Далмација како административен, економски, културен и политички центар на регионот со 75.000 жители.
Брегот е особено вовлечен, островите и недопрената природа привлекуваат многу бродови во овие региони. Архипелагот брои 24 поголеми и околу 300 помали островчиња и карпи, 3 паркови во природата - Телачица, Велебит и Вранско езеро  и 5 национални паркови - Пакленица, езера Плитвице, Корнати Острови, Крка и Сјеверни Велебит, класифицирајќи го Задар и неговата околина на самиот врв на хрватската туристичка понуда.

До градот Задар лесно се стигнува, било тоа да е по копнен или морски но и воздушен сообраќај. Има добра сообраќајна инфраструктура преку која е директно поврзана со другите поголеми градови на Република Хрватска: Загреб, Риека, Сплит и Дубровник, со извонредно сместување и современа услуга на бројни марини. На кој начин сакате да стигнете до Задар, природната убавина на пејзажот нема да ве остави живописни.
10 најдобро оценети атракции во Задар:

1.Црква Свети Донат

2. Катедрала Задар

3. Морски Оргули

4.Поздрав на сонцето

5. Римски форум

6. Градски ѕидови и порти

7. Црквата Света Марија и златото и среброто од Задар

8.Фоша

9. Плоштадот на народот

10. Најубавото зајдисонце на светот

Слични Вести
Menu