Трогир -прекрасен камен град на мал остров

Трогир е еден од најстарите медитерански градови во Хрватска, со продолжение на постоењето веќе 4 илјади години.
Замокот и тврдината се опкружени со sидини кои го формираат јадрото на Трогир познато како - најубавиот и најуметничкиот остров во светот.
Градот Трогир се наоѓа на брегот на заливот Каштел, на островот помеѓу Čиово и копното, поврзан со земјата со помош на камен мост, и е составен од 8 села: Арбанија, Дивуjeе, Дрвеник Мали (Плоча), Дрвеник Велики, Мастринка, Плано, Трогир и Чедно.

Слични Вести
Menu