Заштитете ги милениците и нив им пречи сонцето

Ако сакате да го однесете вашето куче на прошетка, запомнете дека тоа не може да облече чевли, што значи дека може брзо да добие изгореници на шепите поради жешкиот тротоар, па затоа подобро да шетате по трева.

Со оглед на тоа што рекордно високите температури не стивнуваат, луѓето не се единствените кои се грижат дали топлината ќе им предизвика несакани состојби или болести.

Иако малите деца и луѓето постари од 65 години спаѓаат во најранливите групи, и кучињата и мачките исто така можат да страдаат од топлина, особено затоа што не можат сами да земат вода или да вклучат вентилатор.

Постојат начини на кои луѓето можат да спречат топлината да им наштети на нивните домашни миленици. Д-р Даглас Крат, претседател на „Американското здружение за ветеринарна медицина“ и д-р Ешли Росман, ветеринарка во болница за кучиња и мачки, откриваат што треба да знаат сопствениците на домашните миленичиња за горештините и миленичињата ова лето.

Домашните миленици можат да добијат топлотен удар – знаци дека миленичињата имаат топлотен удар се намалена активност и будност, зголемен недостаток на здив и прекумерно лигавење (зголемено лачење на плунка).

Одредени раси се почувствителни.

Бидете свесни за жешкиот тротоар – Ако плнирате да го изнесете вашето куче на прошетка, запомнете дека кучето нема обувки, што значи дека нивните шепи можат навистина брзо да изгорат на вжештен тротоар.

„Колку е потемен тротоарот, толку повеќе сонцето ќе го загрее“, вели Крат. Тој додаде дека добар начин да се види колку тротоарот е толерантен за куче е со ставање на дланката на него или едноставно да шетате по тревни површини.

Дури и ако е жешко, некои кучиња нема да ја покажат болката што ја чувствуваат затоа што се обидуваат да бидат послушни и добри, објаснува ветеринарот.

Ден на плажа – иако одењето со куче на плажа, езеро или река може да изгледа како добра идеја за разладување, постојат одредени ризици за тоа. Имено, некои кучиња обожаваат вода, но бидејќи не се најдобри пливачи, треба да носат заштитни елеци.

Слични Вести
Menu