(ВИДЕО) Во Сингапур отворена пловечка соларна фарма со 122.000 панели

Пловечката фарма официјално ја отвори компанијата Sembcorp Industries и сингапурската Национална агенција за вода PUB, а таа се состои од 122.000 соларни панели кои се простираат на површина од 45 хектари.

Соларната фарма е развиена со цел за четирикратно зголемување на можностите на соларната енергија до 2025. година, а со цел Сингапур уште поефикасни да се бори против глобалната климатска криза.

Сингапур е островска држава која повеќе од двојно помала од Лондон и нема потребни копнени ресурси за големи соларни фарми. Поради тоа, решението го побара на вода.

Иако е релативно мал, Сингапур е значаен финансиски центар и еден од најголемите производители на CO2 по глава на жител. Sembcorp Industries наведува дека електричната енергија произведена со помош на соларните фарми ќе биде доволна да ги задоволи потребите на пет локални погони за третирање на водата. Тоа ќе биде еднакво на отстранување на 7000 патишта од автомобилите, а годишната емисија на CO2 ќе се намали за околу 32 килотони.

Изградбата на пловечката соларна фарма почна во август 2020. година. Сингапур ќе продолжи да ги искористува своите водени патишта и брегот за да ги гради соларните фарми и да ги исполнува климатски цели.

извор/фото: агенции

Слични Вести
Menu