Се користи како лек долго време: Цвеклото ги отстранува овие 8 здравствени проблеми како со рака однесени

Цвеклото е коренест зеленчук познато и како црвена репка, трпезна репка, градинарска репка или само цвекло. Преполно со есенцијални хранливи состојки, цвеклото е одличен извор на растителни влакна, фолати (витамин Б9), манган, калиум, железо и витамин Ц.

Цвеклото и сокот од цвекло се поврзани со низа здравствени придобивки, вклучително подобрен проток на к рв, намален к рвен притисок и зголемени перформанси при вежбањето и спортувањето.

Здравствени придобивки од цвеклото

Цвеклото може да го намали к рвниот притисок, што може да доведе до намален ризик од срцеви заболувања и други болести. Овој зеленчук исто така може да ја подобри снабденоста на организмот со кислород, издржливоста и перформансите од вежбањето.

Многу хранливи материи во многу малку калории

Цвеклото е полно со витамини и минерали, а има многу малку калории и масти. Тоа исто така, содржи и неоргански нитрати и пигменти, кои и обата имаат бројни здравствени придобивки.

Може да помогне во борбата против воспалението. Цвеклото може да има голем број на антиинфламаторни ефекти. Сепак, потребни се дополнителни истражувања врз луѓето за да се потврди оваа теорија.

Може да го подобри здравјето на дигестивниот систем. Цвеклото е добар извор на влакна, што е корисно за здравјето на дигестивниот систем, како и за намалување на бројот на хронични здравствени состојби.

Може да помогне во поддршка на здравјето на мозокот

Цвеклото содржи нитрати кои можат да помогнат во зголемување на протокот на к рвта во мозокот, подобрување на когнитивните функции и евентуално намалување на ризикот од деменција. Сепак, потребни се повеќе истражувања во оваа област.

Може да има некои антиканцерогени својства

Ракот е сериозна и потенцијално фа-тална болест која се карактеризира со неконтролиран раст на клетките. Антиоксидантната содржина и антиинфламаторната природа на цвеклото се причина за научниот интерес за неговата способност да спречува појава на рак.

Студии на изолирани човечки клетки покажаа дека пигментите во цвекло можат да помогнат во намалување на растот на клетките на ракот.

Може да ви помогне да изгубите тежина

Цвеклото има висока содржина на вода и ниска калорична содржина. И двете од овие својства се корисни за губење на тежината. Зголемувањето на внесувањето на нискокалорична храна како што е овошјето и зеленчукот, е поврзано со сла-беење.


Слични Вести
Menu