Зошто е добро да се напиете пиво, ама умерено

Нутриционистите во Шпанија утврдија дека мала количина пиво може да го подобри вашето здравје на подолг временски период.

Според анализата неодамна објавена во меѓународното рецензирано списание „Nutrients“, тим истражувачи од областа на исхраната и науката за храна во Шпанија испитувал студии од 2007 до 2020 година, кои ги разгледувале ефектите на претежно алкохолните пијалоци врз здравјето.

Сепак, некои заклучоци од студијата сугерираат дека има здравствени придобивки од природните хранливи материи во пивото, а не од самиот алкохол. Бидејќи изборот на безалкохолни пива никогаш не бил во изобилство, делови од оваа студија значат и добра вест за тие кои се воздржуваат од алкохолно пиво.

Исто така е важно што истражувачите кои ја спровеле оваа мета-анализа утврдиле дека многу умереното консумирање пиво е клучно за искуството на здравствените придобивки од пивото.

Всушност, тие сугерираат дека максимумот е само еден пијалок на ден за жени, и два за мажи. Врз основа на овие мерки, откријте што откриле за можните здравствени придобивки од пивото.

Умерената потрошувачка на пиво може да ве заштити од кардиоваскуларни заболувања. Истражувачите наведуваат дека пет од шесте студии што ги избрале за прегледот го идентификувале „заштитниот ефект на умерената потрошувачка на алкохол врз кардиоваскуларните болести“.

Пивото може да помогне во спречување на дијабетес кај мажи

Истражувачите наведуваат: “Мажите кои се воздржуваат од конзумирање пиво имаат значително поголем ризик од развој на абнормална регулација на глукозата, во споредба со оние кои повремено пиеле чаша или две. Повременото консумирање пиво може да биде заштитно“

Умереното пиење пиво може да ве заштити од кардиоваскуларни болести

Истражувачите наведуваат дека пет од шесте студии што ги избрале за прегледот го идентификувале „заштитниот ефект на умерената потрошувачка на алкохол врз кардиоваскуларните болести“. Ова важело за лица кои редовно пиеле до две чаши пиво неделно во споредба со воздржаните и повремените потрошувачи.

Пивото е поврзано со поздрава густина на коските

Кога ја разгледувале густината на коските и ризикот од фрактури кај постарите лица, истражувачите во сегашната студија наведуваат дека „многу ниско ниво на потрошувачка на пиво е поврзано со намален ризик од фрактура“.

За оваа променлива, тие сугерираат дека „може да бидат вклучени компоненти на алкохолот “, како што објаснуваат истражувачите: „Другите соединенија присутни во пивото (на пр. Фитоестрогени, како што е 8-пренилнарингинин) дејствуваат синергетски со силициум за стимулирање на остеобластните клетки (коскени клетки), подобрување на структурата на коските и помагаат во ременерализација на коските и забите “.

Пивото може да го намали холестеролот

Истражувачите посочуваат на неколку студии кои сугерираат дека пивото помага во промовирање на добар холестерол и ја регулира обработката на лошиот холестерол во организмот. Во голема мера благодарение на антиоксидансите во овој пијалок. Важно е да се напомене дека ова се наоѓа кога се консумира многу мала количина пиво.

Слични Вести
Menu