Лансиран новиот електричен воз Кончар со брзина од 160км на час што ја поврзува Риека

Воз, произведен од компанијата Кончар - Електрични возила за обезбедување патнички услуги помеѓу Риека и Перман и Риека и Огулин, беше официјално инаугуриран во петокот. 
Оваа електрична повеќекратна единица со низок под, произведена од фабриката со седиште во Загреб, може да развие брзина до 160 километри на час и има капацитет од 133 места плус простор за уште 372 патници.

Обраќајќи се на денешната церемонија во пристаништето во Риека, министерот за транспорт Олег Бутковиќ рече дека е среќен што присуствуваше на церемонијата на испорака на првиот од 33-те возови што ги организираше HŽ Putnički Prijevoz (национална хрватска железничка компанија за превоз на патници) нарачана и дека испораката на сите возови треба да заврши до крајот на 2023 година. 

Секој воз чини околу 5,5 милиони евра, а вкупната набавка е 1,3 милијарди куни (173 милиони евра). Набавката на 21 воз е финансиски покриена од Европската унија, а останатите 12 од ЕУРОФИМА и Меѓународната банка за обнова и развој (ИБРД). ЕУРОФИМА, основана во 1956 година и заснована на меѓународен договор меѓу 14 суверени држави, има непрофитна мисија да го поддржува развојот на јавниот превоз на патници во Европа и да ги поддржува железничките тела кои се нејзини акционери во обновување и модернизирање на нивната опрема. HŽ Putnički prijevoz d.o.o. е еден од акционерите.

извор/фото:croatiaweek.com
Слични Вести
Menu