Снимен метеорот во Норвешка

Метеор со пристојна големина, во саботата вечерта го осветлил небото над Норвешка, а можел да се набљудува и од Шведска, известуваат во неделата локалните медиуми.

Очевидци ја контактирале полицијата кога виделе извонредно силна светлина и слушнале голема бучава, објавуваат норвешките медиуми.

Некои од жителите ги отвориле прозорците и вратите бидејќи почувствувале промена на притисокот на воздухот. Новинарот на норвешкиот весник Verdens Gang метеорот го опишува како огнена топка во воздухот која го осветли целото небо.

Светлината по еден часот утрото кон неделата по локално време, можела да се забележи на југот на Норвешка, но и воШведска.

Стручњаците сметаат дека делови од метеорот паднел западно од норвешката престолнина Осло. Вегард Лундби од Норвешката мрежа за следење метеори изјавил дека во моментов се трага по остатоците на метеорот коишто би можеле да тежат и до неколку килограми.

Големината на метеорото сѐ уште не е утврдена, но повоќето извештаи покажуваат дека бил доста голем. Некои претпоставуваат дека тежел неколку десетина килограми.

Според написот во Verdens Gang, научниците сметаат дека метеорот дошил од појасот на астероиди меѓу Марс и Јупитер.

Голем метеор во саботата вечерта го осветлил небото над Норвешка, а можел да се набљудува и од Шведска, известуваат во неделата локалните медиуми.

Очевидци ја контактирале полицијата кога виделе извонредно силна светлина и слушнале голема бучава, објавуваат норвешките медиуми.

Некои од жителиет ги отвориле прозорците и вратите бидејќи почувствувале промена на притисокот на воздухот. Новинарот на норвешкиот весник Verdens Gang метеорот го опишува како огнена топка во воздухот која го осветли целото небо.

Светлината по еден часот утрото кон неделата по локално време, можела да се забележи на југот на Норвешка, но и воШведска.

Стручњаците сметаат дека делови од метеорот паднел западно од норвешката престолнина Осло. Вегард Лундби од Норвешката мрежа за следење метеори изјавил дека во моментов се трага по остатоците на метеорот коишто би можеле да тежат и до неколку килограми.

Големината на метеорото сѐ уште не е утврдена, но повоќето извештаи покажуваат дека бил доста голем. Некои претпоставуваат дека тежел неколку десетина килограми.

Слични Вести
Menu