(ВИДЕО)Поради климатските промени, лососите “живи се варат” во река, изложени на екстремни температури

Видеото кое во вторникот го објавила непрофитната организација “Колумбија Риверкипер” прикажува група лососи како пливаат во речна притока, прекриени со црвени лезии и бели габи, како резултат на стрес и изложеност на екстремни температури, пишува “Guardian”.

Лосос во реката Колумбија се “сварил речиси жив” кога температурите на водите пораснале во текот на рекордниот бран горештини на северозападот на Тихиот океан, група активисти за заштита на животни забележала вознемирувачка глетка.

Видеото кое во вторникот го објавила непрофитната организација “Колумбија Риверкипер” прикажува група лососи како пливаат во речна притока, прекриени со црвени лезии и бели габи, како резултат на стрес и изложеност на екстремни температури, пишува “Guardian”.

На денот на снимањето на видеото, реката достигнала температура од 21 степен Целзиусов, што е смртоносно за овие риби ако се подолго изложени на неа. Законот за чиста вода забранува температурите во реките да пораснат над 20 степени.

Слични Вести
Menu