Ситуации во кои се препознаваат вистинските пријатели

Се вели дека само во предизвикувачки ситуации ги препознаваме вистинските и лажните пријатели. И практиката покажува дека тоа навистина е така. Секој порано или подоцна дознава какви се пријателствата во неговиот живот.

Пријателството се смета за позитивна врска помеѓу двајца или повеќе луѓе кои чувствуваат симпатии и доверба едни со други. Но, лесно е да се биде нечиј пријател кога во нашите животи сè е идилично.  Сепак, вистинските, потешките животни ситуации се обично оние што ја „чистат“ вашата листа на пријатели, кога многумина го покажуваат своето вистинско лице и на крајот останувате со можеби неколку од десетици од нив.
Од друга страна, да не беа таквите ситуации, можеби никогаш нема да дознаете кој е со вас само поради одредена корист, а кој е тука затоа што сака да ви помогне. И затоа треба да бидете благодарни што предизвикувачките ситуации изнесуваат на виделина вистински и лажни пријателства.

1.Озборувања дека другите ви го вртат грбот

Озборувањата се многу популарни во нашата средина. Но, една гласина, без оглед дали е вистинита или не, може да уништи нечиј живот. Тоа е кога многумина почнуваат да ве напуштаатс. Сепак, вистинските пријатели нема да не напуштат врз основа на гласини. Тие секогаш ќе ви веруваат повеќе од другите и искрено ќе зборуваат за тоа што се случува.

2. Семејни кризи

Можеби вие или некој од семејството сте дијагностицирани со сериозно заболување, можеби сте изгубиле член на семејство или вашиот тинејџер, едноставно надвор од контрола и не знаете како да му пристапите. Но, една добра работа што произлегува од вакви ситуации е дека тогаш навистина ќе покаже каков вид луѓе се нарекуваат ваши пријатели.
Оние кои веднаш откажуваат сè и помагаат во организирањето на погребот, со вас се кога одите на терапија. Се вративте од породување и не можете да се снајдете со новата ситуација, вашите пријатели се тука и ви готват ручек за семејствоот. Тие се вистински пријатели. Сите други можете да ги наречете само познаници.

3. Тешко раскинување или развод

Прекинувањето на љубовната врска е ситуација со која некои од вас тешко се снаоѓаат , особено ако сте биле во т.н. зависни односи каде едната страна е делумно или целосно зависна од другата. Причината за тоа најчесто е што таа личност не се смета себеси за доволно вредна и во партнерот бара ,,нешто“ што ќе го исполни и ќе му даде „значење“ “. Кога тоа веќе го нема, смислата на нејзиниот живот е” изгубена “.
Во оваа ситуација најпотребен е вистински пријател. Личност која ќе ве сослуша, но исто така ќе ви даде вистински, искрен совет.

4. Потребна ви е помош во последен момент

Ако вашата дадилка се откажела во последен момент, вашето дете се разболело или ви треба било каква помош во последен момент, вистински пријател ќе го смени својот распоред и ќе дојде да ви помогне, затоа шт знае колку ви е важно. Ако имате личност за која знаете дека ќе ви помогне и ако ја повикате во последен момент, навистина имате среќа.

5. Кога другите ќе го расипат вашето расположение со своите коментари

Не е невообичаено да наидете на негативни коментари поврзани со вашиот изглед, избор на партнер, истакнувајќи дека во одредени години сè уште немате „ниту куче, ниту маче“ и слично. Но, вистински пријател не само што ќе го слуша смирено, туку искрено ќе им го каже своето мислење на другите и ќе им покаже каде припаѓаат.

6. Кога ви треба само разговор

Ако повикате пријател доцна во ноќта и му кажете дека треба да разговарате, вистинските ќе ве слушаат. Без оглед дали сакате да се жалите на вашиот шеф, партнер или да го споделите вашето искуство со друг неуспешен состанок со личност што сте ја запознале на апликациите за средби. Пријателот ќе биде тука за вас, ќе се смее или плаче со вас.

7. Кога имате лош ден

Има денови кога едноставно сте лошо расположени од утрото, иако не се случила никаква трагедија. Можеби некој колега од работа ви дофрлил лош коментар, можеби добивте нови задачи кои не ги очекувавте и не знаете како да ги исполните, можеби се скаравте со партнерот или децата ви се лути … Што и да се случи, денот ви е само лош и сè што ви треба е кафе или телефонски разговор со некој што ќе ве разбере. Вистинските пријатели го прават токму тоа.

Запомнете дека пријателството е двонасочна врска. Бидејќи очекувате вистинските пријатели да бидат со вас во овие ситуации, треба да покажете дека и вие сте тука за нив. Само со инвестирање од двете страни, пријателството ќе продолжи да расте.

Слични Вести
Menu