ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА ЛИЧНОСТА ВО ОЧИ И ОТКРИЈТЕ: ДАЛИ Е ЗАИНТЕРЕСИРАНА ЗА ВРСКА ИЛИ АВАНТУРА?

Имено, во студија спроведена во Австралија, експертите прашале хетеросексуални мажи и жени дали се подготвени за сексуален однос. После тоа, тие ги фотографирале, по што тие слики им ги покажале на другите волонтери. Целта беше дека, судејќи само според фотографиите, испитаниците препознаа мажи кои сакаа секс за една ноќ.

Се испостави дека жените претежно биле во право во своите претпоставки и дека многу добро проценувале за што се интересираат мажите и каква врска бараат. Имено, како повеќе промискуитетни мажи, тие ги избраа оние со подолго лице и поголеми очи. Ова им овозможи полесно да донесат одлука кои мажи ќе бидат соодветни партнери за нив.

Мажите, пак, честопати избираа погрешни жени, мислејќи дека имаат помеки карактеристики на лицето и помали орални карактеристики на повеќе промискуитетни жени.

“Тоа нè изненади. Способноста да се извлечат такви заклучоци е корисна за мажите кои се обидуваат да утврдат кои жени би биле позаинтересирани за краткорочни авантури и кои би биле заинтересирани за нешто посериозно и долгорочно. Кога бараме врска, ние сакаме нешто поразлично од она што го бараме за авантура. “, рече професорот и автор на студијата Иан Стивен.

Повисоките нивоа на тестостерон кај мажите се поврзани со повеќе машки карактеристики на лицето, но исто така и со типично „машко“ однесување, како што е интересот за кратки авантури, кои жените добро ги препознале.

Патем, веќе постојат компјутерски програми кои можат да ја проценат врската што ја бараат само со голема точност врз основа на нечии карактеристики на лицето.

Слични Вести
Menu