Јапонија се подготвува за колонизација на Марс

Јапонија прави планови за колонизирање на Марс, за што сведочи компјутерски анимираната презентација прикажана на Универзитетот во Кјото.

Презентацијата покажа амбициозна визија за иднината на човечкиот живот во вселената. Прикажани се сцени од „други светови“, вклучувајќи структури со бизарна форма замислени во пустината на Марс. Сепак, тие кријат зелени полиња внатре, како и чамци кои мирно пловат по водата. Овој концепт е можна визија за човечкиот живот на Црвената планета.URLhttps://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=true&id=1422574946400804873&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fkajgana.com%2Fjaponija-se-podgotvuva-za-kolonizacija-na-mars&sessionId=4dcd838e6da70237eb800efe5925b6cf635b72db&siteScreenName=Kajgana&theme=light&widgetsVersion=1890d59c%3A1627936082797&width=550px

Американската вселенска агенција НАСА во својата програма Artemis планира да ги врати луѓето на Месечината, за првпат по мисијата Apollo, а приватните компании како Blue Origin, Virgin Galactica и SpaceX исто така брзо се развиваат.

Колонизацијата на Марс е план Human Spaceology Center, основан во октомври минатата година и започна со работа во јуни оваа година со цел забрзување на напредокот во технологијата потребен не само за враќање во длабоката вселена, туку и за животот во простор.

Видеото ги откри и примарните полиња на истражување, а меѓу нив е изградбата на живеалишта што поддржуваат вештачка гравитација, што ќе одговара на она на Земјата. Марс има послаба гравитација, и иако таквото искуство првично е ослободувачко и интересно, сепак ниската гравитација е проблематична за животот и работата. Во услови на мала гравитација, многу е потешко да се развијат и одржат мускулната и коскената маса, затоа се бараат решенија кои ќе одговорат на овие предизвици и ќе овозможат долг престој во други светови.

Планот ја нагласува важноста на употребата на дрво во вселената, вселенската едукација, зрачењето, технологијата што ќе го унапреди истражувањето на Марс, вселената, па дури и Земјата.

Слични Вести
Menu