Се надевам дека ќе успеам да посвојам дете – Животната приказна на Јашар Ахмедовски ќе ве наежи

Јашар Ахмедовски е роден Македонец. Потекнува од Пласница, меѓу Кичево и Прилеп каде што завршил и основно школо.

Фолк легендата Јашар Ахмедовски ретко се појавува во медиумите, иако би можел да не се симнува од малите екрани доколку сака, зашто негов кум е, ни помалку, ни повеќе туку Саша Поповиќ.

„Не ми се допаѓа многу да се појавувам во јавноста, и многу работам. Понекогаш спојувам и по две недели да работам без прекин.

Ако некој праша дали сме со Сале добри – да! Сè е во ред. Но, не сакам да користам никого, особено не кумот Кога ќе можам, ќе дојдам“, вели Јашар.

Тој уште како мал знаел со што ќе се занимава. Музика.

„Тоа беше моја желба. Само тоа.

И, ете, мојата желба се оствари. Составив многу песни за себе и за моите колеги, но се најдов и во некои песни. Интересно. – ја раскажува животната приказна познатиот пејач Јашар Ахмедовски.

„Но добро, пред тоа сè започна вака … Имавме четворица браќа и една сестра. Ава, Руждија, Муфит, Јашар и Ипче. Детството ми беше убаво, го паметам со најубавите спомени.

Бев немирен, како и секое дете. Нашите родители беа приврзани за нас, јас дури и не знам како да ви го пренесам тоа. Имавме среќно детство, моите беа богати луѓе, живеевме добро.

Ние не се расфрлавме, но татко ми, дедо ми и баба ми беа многу богати во тие области. Тато беше лекар, а мајка ми имаше најдобра должност да се грижи за нас.

Таа навистина успеа во тоа. Таа ни всади карактер, почит кон другите луѓе. Сепак, како што луѓето се менуваат, така и човекот се менува со текот на времето …“ вели Јашар.

Тој е во брак со Снежана скоро 20 години.

Мојата најголема љубов и поддршка во животот е сопругата Снежана. Ние сме заедно од 1982 година и сме во брак 20 години.

Одлучивме да се венчаме затоа што медиумите постојано ја нарекуваа „невенчана сопруга“, но ако има љубов, хартијата не ми значи. Имавме слободно време и реков „ајде да се венчаме“.

Јас не направив свадба, затоа што пеев толку многу свадби што и ми здосади. Само направивме ручек, вели Јашар додавајќи:

Снежана ја запознав спонтано. Додека бев на турнеја со Лепа Лукиќ, таа застана кај една пријателка, така се запознавме. Не дека сум срамежлив, но никогаш во животот не сум приоѓал на девојки, им испраќав пијалоци и толку …

Но, јас и пријдов ѝ и реков, ако има време, да се видиме. Таа дојде од Ваљево во Белград затоа што учеше во средно училиште таму, и некако ми требаше некој да ми го покаже градот, бидејќи јас само што дојдов, тоа беше фората.

Снежана никогаш не се мешаше во мојата деловна активност, ниту пак ги организираше моите настапи. Отсекогаш сакав да ја заштитам од тој свет, бидејќи има различни луѓе.

На почетокот на забавата, таа беше малку љубоморна, јас бев популарен, девојките ме сакаа. Но, таа е сигурна во себе и тоа и помина . Среќни сме заедно, постојано патуваме, уживаме. Единствено што ни недостасува се децата. Се обидовме, одевме насекаде, но не успеавме. Не можевме да имаме бебе.

Тоа е нашата голема желба. Размислувавме и за посвојување, но тука документите се многу комплицирани. Искрено, сè уште не сум се откажал од таа идеја.

Се надевам дека ќе успеам да посвојам дете и да го воспитам. Јас сум многу врзан за децата, особено од моите браќа и пријатели.

Слични Вести
Menu