Најстарата медицинска сестра оди во пензија

96 годишната Флоренс Ригни, повеќе од седум децении работи како медицинска сестра.

Имено Флоренс е најстарата медицинска сестра во Општата болница Мултикер Таком која се грижи за пациентите и им помага на лекарите.

По долги години работен стаж таа сега конечно, на 96 -годишна возраст, одлучи официјално да се пензионира.

Флоренс ја работи оваа работа цели 75 години. Таа била медицинска сестра во операционата сала каде била одговорна за поставување на операционата сала според строгите упатства на хирургот, како и за подготовка на пациентите за операција.

Дипломирала за медицинска сестра во Такома во Вашингтон во 1943 година и ја започнала својата кариера кога штотуку се вовел пеницилинот. И во деведесеттите години, таа работеше напорно и нејзините колеги се шегуваа дека мора да трчаат за да ја стигнат.

Ова не е првпат Фиренца да ги потпише своите документи за пензија. Таа го направи тоа за прв пат кога имаше 65 години, но издржа само шест месеци и се врати во болницата како хонорарен соработник.

– Не сакам да седам, секогаш морам да правам нешто. Тоа е мојата природа, вели најстарата медицинска сестра.

Нејзиниот последен работен ден во болницата беше 16 јули, но здравствениот систем Мултикер одлучи да формира паричен фонд со нејзино име за да обезбеди стипендии за медицински сестри.

Флоренс Ригни инаку е мајка на две деца, која вели дека со нетрпение очекува да помине повеќе време со семејството и пријателите.

Слични Вести
Menu