ШТО ДЕЦАТА НАЈЧЕСТО НАСЛЕДУВААТ ОД НИВНИТЕ ТАТКОВЦИ!

Прочитајте интересна листа на особини што децата ги наследуваат почесто од татковците:

  1. БОЈА НА ОЧИТЕ

Се покажа дека и двајцата родители влијаат на бојата на очите, но во повеќето случаи, гените на таткото се повлијателни. Меѓутоа, гените што предизвикуваат темна боја на очите се исто така подоминантни од гените кои се одговорни за посветли очи, па ако таткото има потемна боја на очите, тогаш детето ќе има темни очи.

  1. СРЦЕВИ ПРОБЛЕМИ

Постои ген што секогаш се пренесува од татко на син. Тој дел од ДНК може да го зголеми ризикот од срцев удар до 50%! Значи, ако татко ти има проблеми со срцето, добро е да посвети повеќе внимание на превентивните прегледи.

  1. УСНИ

Пополните усни обично се наследуваат од таткото. Иако ова не е здравствен проблем, напротив, интересно е да се знаат вакви информации.

  1. ВИСИНА

Двајцата родители се важни за наследување на оваа физичка карактеристика, но се чини дека тато има позначајна улога. Честопати, вкупната висина на генот на таткото има ефект да го направи детето неколку сантиметри повисоко.

  1. КОСА

Откриено е дека гените на тато имаат значаен ефект врз структурата и бојата на косата. Ова е особено точно ако тато има темна коса.

  1. ПРОБЛЕМИ СО МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ

Се покажа дека менталните нарушувања се наследни. Сепак, шансите детето да наследи ментално растројство од таткото се зголемува со зголемување на возраста на таткото. Ако мажот стана татко во подоцнежните години и страда од ментални нарушувања како што е шизофренија, неговата ДНК сигурно мутираше со текот на годините и како резултат на тоа, спермата носи мутирана ДНК, а со тоа и сите проблеми со менталното здравје.
Сепак, мајките не можат да им ја пренесат на своите деца болеста што ја стекнале подоцна во животот. Жените кои подоцна станаа мајки имаат поголема веројатност да имаат дете со аутизам или друга генетска болест.

  1. СМИСЛА ЗА ХУМОР

Родителите кои имаат смисла за хумор обично воспитуваат деца кои подоцна ќе ги надминат во тоа. Смислата за хумор доаѓа со висока интелигенција што му овозможува на лицето да ја искористи секоја ситуација за добра шега. Колку што е познато, тоа е особина која почесто се наследува од таткото.

  1. ПРОБЛЕМИ СО ЗАБИ

Забите и устата имаат врска со генетиката, особено кога станува збор за големината и обликот на забите. Машките гени се подоминантни во овој случај, па веќе знаете однапред каква може да биде ситуацијата.
Порака до сите татковци: ако имате лоши заби, научете го вашето дете редовно да ги мие забите од рана возраст! Децата ги наследуваат забите на својот татко, бидејќи машките гени се подоминантни од женските, кога станува збор за забите.

9.ПОЛ

Само таткото може да влијае на полот на детето. Жените имаат XX хромозоми, а мажите се носители на XY хромозоми. Во зависност од тоа дали спермата го носи хромозомот X или Y, детето може да биде машко или женско.
Хромозомот што доминира со спермата на таткото создава комбинација на хромозоми кои го одредуваат полот на детето.

Слични Вести
Menu