Првата подводна шума во светот

Од 1 август 2021 година, официјално беше отворена првата подводна шума во светот. Тоа е музеј на подводни скулптури сместени во кристално чистата вода околу туристичкото одморалиште Аја Напа на југоисточната страна на островот Кипар. Поточно, на околу 200 метри од познатата плажа Пернера.

Музејот на подводни скулптури Аја Напа или скратено MUSAN е дело на познатиот британски уметник Џејсон де Каирс Тејлор. Проектот е вреден околу 1 милион евра и вклучува 93 прекрасни уметнички дела кои прикажуваат монументални дрвја и слични детали, на длабочина од 8 до 10 метри.

Подводниот свет на Медитеранот беше загрозен во последните две децении. Токму затоа, Џејсон де Каирс Тејлор направи скулптури од инертни рH-неутрални материјали чија цел е да потсетуваат на копнената шума и да станат центар на подводната биолошка разновидност.

Слични Вести
Menu