Метеорски дожд на 12 август

Персеидите се едни од најлуксузните метеорски порои или дождови, кои се појавуваат секое лето и го достигнуваат максимумот или врвот помеѓу 11 и 13 август секоја година.

Овој месец, Персеидите ќе го достигнат својот максимум пред да се раздени на 12 август, иако метеорите на овој рој на небото може да се забележат веќе седум дена пред и седум дена по датумот на максимум.

Астрономското друштво ОРИОН зборуваше за овој феномен на небото, нагласувајќи дека сепак е најдобро да се набљудуваат Персеидите пред да се раздени на датумот на нивниот максимум, кога е можно да се видат неколку десетици метеори за еден час.

„Персеидите потекнуваат од материјал исфрлен од периодичната комета Свифт-Татл во орбитата околу Сонцето. Оваа комета е за еден „круг“, т.е. орбита околу Сонцето трае 133 години. Последен пат таа беше во нашето соседство во 1992 година, а следниот пат ќе биде во 2135 година. Персеидите се карактеризираат со зелена и зелено-сина боја на светли траги што произлегуваат од согорување на магнезиум. Светлата трага на Персеиди што продираат во долните слоеви на атмосферата може да биде во жолта и виолетова боја “, објасни Адела Субашиќ-Копиќ од ОРИОН.

Не е потребна специјална опрема

За набљудување на Персеидите не е потребна специјална опрема (како што е телескоп или двоглед), бидејќи овој магичен метеорски дожд е видлив со голо око, додава тој.

Слични Вести
Menu