Еве каде може да купите стан на море за 20.000 евра

По Грција, Турција, Црна Гора и Хрватска  жителите од регионот сè повеќе го посетуваат брегот на Албанија во потрага по недвижен имот.

Се бара недвижен имот во близина на брегот, но и на самиот брег. Албанија сè уште се смета за земја во регионот со многу ниски цени за метар квадратен, a освен што се купува недвижен имот за одмор, се купуваат и како инвестиција.

Апартман на море, ако не е на брегот, може да се купи за помалку од 1.000 евра за метар квадратен, што значи дека можете да купите мал стан за 20.000 евра, додека  недвижности, поблиску до водата или со приватна плажа и паркинг, “стартуваат“ од околу 1.500 евра по квадратен метар.

Некои денес велат за Албанија дека е во истите околности како што беше Црна Гора кога недвижен имот беше масовно купуван од Русите. Побарувачката беше голема и како што минуваше времето, цените на недвижности само растеа. Со текот на времето, покрај Русите, Турците почнаа да доаѓаат во Црна Гора.  Денес, се чини, приказната со таков тренд во Црна Гора е завршена, а се верува дека речиси сличен тренд ја чека Албанија, пишува Блиц.

Најголемиот број недвижности наведени за продажба на веб -страниците на локалните агенции се станови во близина на морскиот брег, но има и голем број куќи и луксузни вили. На пример, за наместен стан во близина на морето во Саранда, Валона, Драч или Дерми, треба да одвоите, во повеќето случаи, од 1.000 до 2.500 евра за метар квадратен, но поскапите станови се екстремно луксузни апартмани во комплекси. Цените за куќи и вили се движат во ист опсег.

Далеку од морето, цената на квадратот на овие места чини помалку од 1.000 евра

Наместен двособен стан од 100 квадратни метри во Саранда, во близина на морето и со исклучителен поглед кон морето, чини 109.000 евра. Во Валона, двособен стан од 85 квадратни метри, целосно наместен и покрај море за само 85.000 евра. Неколку пентхауси со две спални соби во Драч од 100 квадратни метри по цена од 1.100 евра за метар квадратен, односно вкупно 110.000 евра. Инаку сите овие се целосно опремени апартмани, на само десет метри од плажа и 5 минути од центарот на градот. Во Дерми, има луксузни апартмани, за оние со подлабок џеб.

На пример, двособен стан од 97 метри квадратни чини 225.000 евра. Во овој луксузен комплекс станови  има и хелиодром, пристаниште, два базени, спортски игралишта, СПА, теретана итн. Како дел од овој комплекс, се продаваат вили со површина од 150 квадратни метри и повеќе.

Како да купите недвижен имот во Албанија?

Самиот процес на купување вклучува потпишување на неколку договори: договор за резервација, претприемачки договор, преддоговор и вистински договор за купување. По потпишувањето на договорот, резервацијата трае 4 недели и за тоа време потребно е (преку адвокат) да се провери имотот.

Се препорачува да се има адвокат иако не сте обврзани. При потпишување на преддоговорот, потребно е да се наплатат недвижностите, 10 проценти од пазарната цена во случај на стара градба и 30 проценти во случај на нова градба. Договорот за купување е потпишан со нотар и потоа го плаќате остатокот од износот, а потоа го поднесувате договорот за регистрација во Канцеларијата за регистрација на недвижности. Потребни ви се 21 до 23 дена за целиот процес.

Слични Вести
Menu